Educatie

Back to school cu fratii Kratt – De ce elefantii africani se deosebesc de elefantii asiatici?

Fratii Kratt de la Minimax te ajuta sa hranesti curiozitatea copilului tau. Descoperiti impreuna cele mai interesante curiozitati despre animale. Aveti idee de ce elefantii asiatici se deosebesc de elefantii africani? Aflati raspunsul din articol si urmarind episoadele noi „Cu fratii Kratt in salbaticie” pe Minimax.

Elefantul – cel mai mare mamifer terestru – impresioneaza prin infatisarea sa si comportamentul maiestuos. Inteligenta, forta si coltii de fildes l-au facut cunoscut in toata lumea. Va invitam sa aflati si voi unele dintre cele mai interesante lucruri despre masivele creaturi ramase pe Terra din vremuri preistorice. Exista doua mari specii de elefanti: cei care traiesc in savana africana si cei din jungla asiatica. Ambele teritorii sunt vizitate de fratii Chris si Martin Kratt, in aventurile lor fantastice, alaturi de echipa din nava Tortuga. Puteti calatori si voi in minunata lume a vietuitoarelor urmarind „Cu fratii Kratt in salbaticie” de la Minimax.

Elefantul african vs elefantul asiatic

Elefantii din Asia sunt mai mici decat rudele lor din Africa. In intinsele teritorii de savana, elefantii nu au rivali. Doar leii mai incearca sa vanezii puii neajutorati sau elefantii batrani ori bolnavi. In schimb, cand un elefant in plina putere asalteaza o haita de hiene sau un leu singuratic, ii poate omori dintr-o singura trompa. Cel mai mare elefant african descoperit pana acum cantarea peste 10 tone si avea o inaltime de peste 4 metri. Impresionant, nu-i așa?! Si eroii desenelor de la Minimax „Cu fratii Kratt in salbaticie” sunt uimiti de infatisarea elefantilor si abia asteapta sa se costumeze in mastodontii cu trompa.

O trasatura dictinctiva a elefantilor este trompa lunga si puternica. Servindu-i in acelasi timp drept nas si brat, trompa il ajuta pe elefant sa respire, sa miroasa, sa bea si sa apuce alimentele si… chiar sa faca dus. Trompa poate fi foarte blanda cand mama elefant isi mangaie puiul, dar foarte brutala cand loveste, caci contine peste 10.000 de muschi. Trompa elefantului african are in varf doua prelungiri scurte, asemanatoare unor degete, pe cand elefantul asiatic are un singur „deget”.

Coltii de fildes, care sunt de fapt incisivii pahidermelor, reprezinta atat arme de aparare, cat si unelte pentru mutarea obiectelor si sapaturi. La elefantul african atat femelele, cat si masculii au colti din fildes, in schimb la elefantul asiatic doar masculii au colti.

Pavilioanele mari ale urechilor ajuta la controlul temperaturii corpului si favorizeaza perceperea sunetelor. Un elefant poate auzi sunete de la o distanta de 8 km. Si urechile sunt diferite la cele doua specii de pahiderme. Elefantul african are urechile mari, descrise adesea ca fiind exact ca harta Africii. Uriasii le flutura in permanenta pentru a se racori si le folosesc pentru a comunica diverse mesaje. Elefantul asiatic are urechi de doua ori mai mai mici decat „rudele” din savana.

Matriarhatul, in familia elefantilor

Fratii Chris si Martin Kratt vor sa stie totul despre fiecare animal. Despre uriasii africani au aflat ca traiesc in turme sau familii mari, in cadrul carora se stabilesc ierarhii si relatii sociale. Turma este condusa de o femela elefant, numita matriarha, adesea cea mai batrana din familie.

Matriarhatul se dovedeste o forma de organizare ideala pentru pahiderme. Fiecare elefant din grup isi cunoaste si respecta rolul. Femelele au grija de pui si isi sar in ajutor in caz de probleme sau boli. Si cand se naste un bebelus, o „moasa” elefant este acolo, sa o ajute pe proaspata „mamica”. Puii sunt in centrul atentiei in familie si raman langa mame pana la 3 ani. Masculii parasesc turma atunci cand ajung la pubertate si pot trai singuri sau cu alti elefanti adulti.

Memorie de elefant

Elefantii sunt in topul clasamentului si atunci cand vine vorba despre animale inteligente. Ei au o memorie fascinanta. Si, da, a avea memorie de elefant este o expresie inspirata din realitate! Creierul unui elefant cantareste peste 5 kilograme, cu mult mai mult decat orice animal terestru. Acest creier pe masura lor ii ajuta pe elefanti sa memoreze zeci de trasee care duc spre apa si mancare.

Elefantii africani au simtul miorusului extrem de dezvoltat. Ei pot adulmeca mirosul apei de la o distanta de 19 kilometri. Si au nevoie de multa apa: peste 160 de litri consuma un elefant pe zi. Cat despre hrana spunem doar atat: un adult are nevoie de 300 de kilograme de mancare: iarba, frunze, fructe.

Mai mult decat atat, elefantii sunt unele dintre cele mai receptive animale in relatie cu omul. Tocmai de aceea pot fi dresati foarte usor. Ei ajung sa distinga limbajul uman si chiar sexul oamenilor si varsta, pe care le pot asocia cu un potential pericol.

Alte dovezi ale inteligentei lor: elefantii isi pot recunoaste mimica in oglinda. Se pare ca au constiinta de sine si dau dovada de empatie fata de membrii familiei care sunt in suferinta ori se sting din viata. Ba chiar se afirma ca elefantii plang atunci cand pierd pe cineva „drag”.

Prin stiinta salvam lumea animalelor!

Atat elefantii africani, cat si elefantii asiatici sunt pe lista speciilor amenintate de disparitie. Unul dintre cele mai mari pericole la adresa elefantilor il constituie comertul ilegal cu fildes. Alte amenintari pentru elefanti sunt distrugerea habitatelor si conflictele cu oamenii, in Africa disputandu-si resursele de hrana si apa. In Asia, elefantii inca sunt folositi ca animale de povara sau exploatati in diverse circuri. Din fericire, in tarile occidentale aceste practici au disparut. Insa elefantii din salbaticie au in continuare nevoie de protectie. Chris si Martin Kratt invita copiii sa fie alaturi de ei pentru a descoperi informatii uimitoare despre viata animalelor salbatice si mediul lor natural. Si poate, cine stie, micii lor fani vor deveni peste ani adevarati salvatori ai animalelor!

Descoperiti impreuna cu copiii vostri aceste informatii. Iar pentru a afla si mai multe lucruri despre animale incredibile urmariti pe MINIMAX aventurile lui Chris si Martin Kratt in habitatele vietuitoarelor din intreaga lume. „Cu Fratii Kratt in salbaticie” sunt desene animate educative care imbina informatiile stiintifice cu distractia.

„Cu fratii Kratt in salbaticie”, episoade noi zilnic, de la ora 18.00, pe MINIMAX.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

7 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago