Citeste pe larg despre astigmatism la copii, care sunt cauzele, cum se manifesta aceasta problema, ce metode de tratament se folosesc.
CUPRINS:
1. Ce este astigmatismul?
2. Cauza astigmatismului
3. Simptomele astigmatismului la copii
4. Diagnostic si tratament
Astigmatismul este un viciu de refractie, la fel ca miopia sau hipermetropia. Viciile de refractie sunt modificari ale vederii care impiedica ochiul sa focalizeze cu precizie lumina pe retina. Acest lucru duce la vedere incetosata. In cazul astigmatismului, dificultatea apare atunci cand persoana incearca sa se concentreze asupra unui obiect, indiferent cat de aproape sau de departe este acesta. Cu alte cuvinte, afecteaza in mod egal atat vederea la departare, cat si pe cea de aproape.
Astigmatismul sever care nu este tratat corespunzator poate duce la alte afectiuni si chiar la afectarea grava a vederii. Problema poate fi corectata usor de obicei cu ochelari de vedere sau lentile de contact prescrise corespunzator. Unii copii care au astigmatism usor pot sa nu necesite corectarea vederii, dar pot fi monitorizati pentru a va asigura ca vederea se dezvolta corespunzator. Insa, daca astigmatismul este mai sever, acesta ar trebui corectat. Astigmatismul care nu este tratat corespunzator poate duce la alte probleme si la reducerea dezvoltarii vederii.
Aceasta tulburare apare de obicei de la o varsta frageda. De aceea, este foarte important sa duceti copilul periodic la medic pentru examene oftalmologice.
Exista trei tipuri de astigmatism:
Daca un copil mic are astigmatism sever la unul sau ambii ochi, asta poate duce la o alta afectiune numita ambliopie. Despre ambliopie poti citi pe larg aici.
Astigmatismul este cauzat de o curbura neregulata a corneei (stratul exterior protector al ochiului) sau a cristalinului (partea ochiului care transmite lumina catre retina). Astigmatismul la copii are de multe ori o componenta ereditara. Cu alte cuvinte, este mult mai frecvent atunci cand unul sau ambii parinti sufera si ei de aceasta problema. Cu toate acestea, exista cazuri fara antecedente familiale cunoscute, deoarece conditia genetica nu este esentiala. Atunci cand curbura nu este cea normala, razele nu se proiecteaza spre retina, ci mai degraba in fata sau in spatele ei.
Daca aveti antecedente familiale de deficiente de vedere, este important sa mergeti periodic cu cel mic la controale oftalmologice. Uneori, astigmatismul se poate dezvolta dupa o leziune oculara, o interventie chirurgicala sau din cauza unei boli oculare. Astigmatismul nu este cauzat in sine de cititul in lumina slaba, de folosirea ecranelor sau privitul la televizor.
Citeste si despre: Strabismul la copii – cauze, simptome, tratament
Pentru a depista astigmatismul la copii, este important sa acordati atentie simptomelor. Este mai greu de suspectat astigmatismul decat miopia sau hipermetropia, deoarece semnele sale nu sunt la fel de evidente si nu afecteaza imediat performantele scolare.
Copilul se poate confrunta cu vedere incetosata, poate parea neatent sau neconcentrat, poate chiar hiperactiv. Cu toate acestea, aceasta lipsa de concentrare provine din incapacitatea de a se concentra asupra literelor sau cifrelor de pe foaie sau de pe tabla. Apare incapacitatea de a vedea in mod clar atat obiectele din apropiere, cat si obiectele indepartate. Copilul poate avea dureri de cap frecvente, ameteli, oboseala oculara si tinde sa stranga ochii pentru a incerca sa focalizeze obiectele. Un alt gest tipic este ca isi inclina capul pentru a vedea mai bine. In plus, copilul poate avea ochii rosii si iritati din cauza efortului excesiv.
Tulburarile vizuale precum hipermetropia, miopia si astigmastismul pot avea toate consecinte negative asupra sanatatii copilului daca nu sunt corectate la timp. Aceste tulburari pot avea repercusiuni negative asupra educatiei si vietii sociale a copilului.
Citeste si: Oboseala oculara – cauze, simptome, solutii
Pentru a diagnostica astigmatismul la copii, pe langa observarea tuturor simptomelor, trebuie sa duceti copilul la un control oftalmologic. Medicul va examina vederea folosind o serie de metode si teste complementare pentru a stabili un diagnostic.
Tratamentul astigmatismului depinde practic de severitatea sau gradul afectiunii si daca exista alte probleme existente. Majoritatea cazurilor usoare de astigmatism pot fi corectate cu ochelari de vedere sau lentile de contact. In cazul copiilor cu astigmatism, ochelarii tind sa functioneze mai bine decat lentilele de contact. Spre deosebire de prescriptiile obisnuite, ochelarii si lentilele de contact pentru astigmatism folosesc lentile torice care trebuie plasate pe o axa specifica a ochiului pentru ca imaginea sa apara clara. Este posibil ca majoritatea copiilor foarte mici si copiii cu astigmatism usor sa nu aiba nevoie de tratament. Uneori, copiii depasesc astigmatismul pe masura ce cresc.
Daca severitatea problemei este scazuta si nu exista alte probleme oculare, cum ar fi hipermetropia sau miopia, poate sa nu fie nevoie de lentile de contact sau ochelari. Ochelarii sau lentilele de contact sunt de obicei prescrise copiilor care se confrunta cu probleme din cauza astigmatismului. Ochelarii corectori sau lentilele de contact fac vizibilitatea mult mai clara prin depasirea defectelor de vedere. Lentila va regla directia razelor de lumina care intra, corectand curbura neuniforma a corneei. Aceste tipuri de lentile corective se numesc lentile torice.
De asemenea, pot fi recomandate exercitii pentru ochi sau exercitii oculare. Este recomandat sa duceti copilul la oftalmolog pentru un control cel putin o data pe an. In unele cazuri poate fi recomandata chirurgia refractiva.
Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/158810
(2) https://americanvisionatthecourt.com/conditions/do-you-have-an-astigmatism/
(3) https://www.optometrists.org/childrens-vision/guide-to-pediatric-eye-conditions/what-is-astigmatism/
(4) https://kidshealth.org/en/parents/astigmatism.html
(5) https://www.childrenshospital.org/conditions/astigmatism
Surse foto: Pixabay, Pexels
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…