Articole

Totul despre aparatul de aerosoli. Sfaturi pentru o utilizare eficienta

Daca medicul ti-a recomandat sa folosesti un aparat de aerosoli, trebuie sa stii ce tip de dispozitiv sa alegi si cum sa il folosesti. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa il obisnuiesti pe cel mic cu nebulizatorul >>>

Pentru a putea vorbi despre un aparat de aerosoli, trebuie mai intai sa lamurim ce sunt aerosolii. Stiintific vorbind, acestia reprezinta un ansamblu de particule fine care se afla in dispersie intr-un mediu gazos.

Un exemplu de aerosoli este ceata, care este formata din mici particule de apa dispersate in aer. Exista doua tipuri de aerosoli: cei naturali – intalniti cel mai des la mare, in zona digurilor – si cei artificiali, care sunt produsi de un aparat de aerosoli.

Aparatul de aerosoli sau nebulizatorul este folosit pentru administrarea unui medicament in cazul diverselor afectiuni respiratorii. Acesta este un tip de tratament foarte eficient, deoarece medicamentele ajung mai usor in caile respiratorii si actioneaza rapid.

Mai mult, prin inhalarea aerosolilor este fluidizat mucusul din plamani, care va putea fi eliminat apoi prin tuse si prin suflatul nasului. Aparatul de aerosoli poate fi folosit atat de adulti, cat si de copii sau chiar de sugari.

Cand si cum se foloseste nebulizatorul

Nebulizatorul trebuie sa fie folosit doar la recomandarea medicului si cu medicamentele prescrise de acesta. Dispozitivul este des utilizat pentru a trata afectiuni cronice ale aparatului respirator, precum fibroza chistica, boala pulmonara obstructiva cronica si astmul.

Aparatul de aerosoli este eficient si in cazul unor afectiuni ORL, precum sinuzita, amigdalita, otita, rinofaringita, sau boli pulmonare, precum traheita, bronsita si bronsiolita.

Cum se foloseste aparatul de aerosoli

Pentru un tratament eficient, care sa elimine riscul unei iritatii sau infectii, este foarte important sa te speli foarte bine pe maini inainte sa folosesti aparatul de aerosoli si sa mentii curate toate componentele acestuia. Mai mult, ai grija ca instrumentele de dozare sa fie sterile, fiind recomandat sa folosesti o seringa de unica folosinta.

  • Primul pas este sa masori doza de medicament prescrisa de medic si sa umpli recipientul specific cu aceasta. Monteaza apoi restul componentelor.
  • Ai in vedere ca o sedinta de tratament poate dura intre 5 si 15 minute, deci va trebui sa il ajuti pe cel mic sa ramana calm si sa inspire cat mai adanc.
  • Pozitioneaza piesa bucala peste gura copilului si asigura-te ca sta fixa cu ajutorul elasticului. Este posibil ca aparatul sa aiba si o piesa numita ajutaj, care trebuie tinuta intre dinti.
  • Vei sti ca aparatul functioneaza cand se formeaza abur in jurul gurii copilului.
  • Pentru eficienta maxima, copilul ar trebui sa respire doar pe gura si sa mentina fiecare inspiratie timp de 2-3 secunde, astfel incat medicamentul sa se depuna pe caile respiratorii.
  • In timpul sedintei cu aerosoli, verifica daca pe peretii dispozitivului s-a depus medicament; pentru a-l desprinde, scutura usor aparatul.
  • Daca copilul este mai mare, ar fi bine sa tuseasca dupa sedinta, pentru a favoriza eliminarea secretiilor.
  • La finalul sedintei, copiii trebuie sa isi clateasca gura cu apa, pentru a preveni aparitia candidozei bucale.

Tipuri de aparate de aerosoli

In acest moment exista trei tipuri de aparate de aerosoli pe care le poti achizitiona cu scopul de a administra medicamente:

  • Nebulizator cu piston: acest tip de aparat foloseste un compresor pentru a pulveriza aerul comprimat amestecat cu substanta medicamentoasa.
  • Nebulizator cu ultrasunete: functioneaza folosind vibratia la frecvente inalte creata de un cristal piezoelectric. Aceste vibratii transforma medicamentele din lichid in aerosoli.
  • Nebulizator cu tehnologie mesh: creeaza aerosoli cu ajutorul unui laser si al unei membrane cu gauri, pozitionata deasupra unui rezervor.

Cum alegi un aparat de aerosoli potrivit

Pentru a alege cel mai bun aparat pentru cel mic, trebuie sa ai in vedere o serie de aspecte. Primul este pretul, care este cu atat mai mare cu cat tehnologia de functionare a nebulizatorului este mai noua. Astfel, cele cu tehnologie mesh au un pret mai ridicat, in comparatie cu cele cu piston, care sunt mai accesibile.

Apoi, trebuie sa tii cont de dimensiunea particulei nebulizate si de rata de nebulizare. Un aparat de aerosoli cu ultrasunete va crea particule extrem de fine, in comparatie cu aparatul cu piston, care formeaza particule de diverse marimi. Particulele fine sunt mult mai usor de inhalat.

In plus, vor exista diferente de greutate si de zgomot pe care aparatele il produc, nebulizatoarele cu piston fiind mai galagioase. Daca vrei sa folosesti dispozitivul cand esti in deplasare, trebuie sa alegi unul de dimensiuni reduse, pe care il poti transporta cu usurinta.

Cum trebuie intretinut aparatul

Daca vrei sa mentii aparatul intr-o stare buna de functionare pentru o perioada indelungata si sa eviti aparitia infectiilor, este foarte important sa igienizezi corect nebulizatorul.

Dupa fiecare utilizare trebuie sa speli urmatoarele parti ale aparatului cu apa calda si sapun: cupa in care se introduc medicamentele, masca si ajutajul. Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, tot echipamentul trebuie sa se usuce complet inainte sa il depozitezi.

La fiecare trei zile este indicat sa dezinfectezi partile utilizate. Poti folosi o solutie cu apa cu otet in care sa le scufunzi pentru 20 de minute. Clateste bine si pune aparatul la pastrat, doar dupa ce s-a uscat complet, in geanta speciala.

Sfaturi pentru obisnuirea copilului cu aparatul

De multe ori, cei mici nu au rabdare sau pot fi chiar speriati de aparatul de aerosoli. Pentru ca nebulizatorul sa isi faca treaba cat mai bine, trebuie sa gasesti metode prin care sa il ajuti pe cel mic sa se relaxeze si sa respire adanc. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta:

  • explica-i copilului, cu o voce calma, cum functioneaza aparatul si de ce trebuie sa il foloseasca;
  • exemplifica-i cum trebuie sa respire; copilul va imita ce vede si astfel va reusi sa respire mai adanc;
  • foloseste aparatul de aerosoli la aceeasi ora si in acelasi loc, pentru a crea o rutina, astfel, cel mic se va obisnui mai usor cu ideea unui tratament;
  • rasplateste-l pe micut daca a stat cuminte pe toata durata tratamentului;
  • distrage-i atentia copilului de la aparatul zgomotos jucandu-va impreuna;
  • citeste-i o carte sau lasa-l sa se uite la desene animate, ca sa fie mai relaxat in timpul sesiunii de tratament.

Aparatul de aerosoli poate fi foarte util in tratarea multor boli respiratorii si este important sa fie folosit doar la recomandarea medicului. Pentru eficienta maxima, curata constant aparatul si incearca diverse metode de relaxare a celui mic, ca sa il determini sa inhaleze cat mai adanc.

Sursa foto: Shutterstock

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • buna ziua, folosim nebulizatorul cu compresor de la omron c801kid, un nebulizator eficient, cn un design atractiv pe care fetita l-a acceptat inca de la inceput foarte bine si am putut sa-i fac tratamentul, a stat linistita!

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

6 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago