Anxietatea postpartum este una dintre provocarile de dupa nastere, cu care unele proaspete mame se pot confrunta. Cum se manifesta, cum poate fi recunoscuta si ce este de facut in cazul anxietatii postpartum?
1. Ce este anxietatea postpartum?
2. Cum recunosti anxietatea postpartum?
3. Anxietatea postpartum versus depresia postnatala
4. Cum poate fi tratata anxietatea postpartum?
Perioada postpartum este o perioada in care, pe langa recuperarea fizica si modificarile fiziologice din organism pe care le implica, proaspetele mame intampina provocari si la nivel emotional.
Modificarile hormonale din organismul mamei dupa nastere, oboseala prelungita din cauza lipsei de somn sau somnului fragmentat din timpul noptii, faptul de a fi in permanenta la dispozitia nou-nascutului, cu neglijarea propriilor nevoi, contribuie in general la o afectare a starii de bine a mamei. Desi este normal ca ocazional sa experimenteze emotii si stari emotionale neplacute, atunci cand acestea sunt foarte frecvente, ii aduc mamei suferinta si ii afecteaza functionarea, poate fi vorba despre o tulburare emotionala.
E normal ca dupa nastere, mama sa aiba unele ingrijorari legate de copil, despre cum se va descurca in rolul de mama etc. Insa atunci cand grijile mamei sunt foarte frecvente, persista chiar si atunci cand problema este rezolvata si mama nu reuseste sa controleze aceste ganduri negative, poate fi vorba de anxietate. In unele cazuri debuteaza in scurt timp de la nastere, in altele la cateva luni ale bebelusului.
Depresia postnatala este cea mai cunoscuta tulburare psihica ce poate afecta mamele. Insa nu este singura. In ultimul timp se vorbeste de „tulburarile perinatale ale dispozitiei si de anxietate” in loc de depresia postnatala, tocmai pentru a se atrage atentia asupra unui spectru mai larg de tulburari ale dispozitiei cu care noile mame se pot confrunta. Pe langa depresie, in aceasta categorie intra si anxietatea postpartum, stresul posttraumatic dupa nastere, psihoza postpartum.
Daca depresia postpartum a atras atentia medicilor la inceputul anilor 1970, de-a lungul timpului s-a observat ca pe langa simptomele tipice de depresie, unele mame se confruntau cu manifestari ale anxietatii.
In majoritatea cazurilor, anxietatea postpartum ia forma anxietatii generalizate, adica ingrijorari excesive si persistente, ganduri si scenarii negative despre ce s-ar putea intampla copilului, dificultatea mamei de a se relaxa. Majoritatea gandurilor, grijilor si scenariilor vizeaza in general copilul, sanatatea si siguranta lui.
Exista mai multe tipuri de tulburari de anxietate. Oricare dintre acestea pot aparea dupa nasterea copilului sau se pot agrava, in cazul in care mama deja avea o astfel de tulburare.
Anxietatea postpartum se manifesta printr-o serie de simptome, pe mai multe planuri:
La nivel emotional:
Simptome fizice (senzatii in corp):
La nivelul gandurilor:
Anxietatea postnatala variaza in intensitate de la o mama la alta. Pot aparea si atacuri de panica.
Normal
Nu este normal
Exemple de situatii specifice anxietatii:
Depresia si anxietatea postpartum pot aparea oricand in primul an dupa nastere. Depresia postnatala a inceput sa fie foarte cunoscuta atat in randul mamelor, dar si al personalului medical. De altfel, este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta mamele dupa ce nasc.
Dar si anxietatea postpartum este foarte frecventa, insa nu este la fel de cunoscuta ca depresia.
Depresia postpartum se refera la starile de tristete, deprimare, pierdere a interesului pentru activitati care inainte ii faceau mamei placere, tulburari ale poftei de mancare, agitatie psihomotorie sau dimpotriva, lentoare, sentimente de lipsa de valoare sau autoinvinovatire nerealiste, ganduri frecvente sau intentii despre moarte. Depresia postpartum nu trebuie confundata cu tristetea postpartum (“baby blues”), care este normala si apare la majoritatea proaspetelor mame. Informatii pe larg despre diferenta dintre baby blues si depresie gasiti in acest articol.
In anxietatea postpartum, specifice sunt starile de neliniste, ingrijorare, teama, nervozitate, iritabilitate, ganduri si scenarii negative sau catastrofale, alaturi de o serie de manifestari corporale (incordare musculara, simptome digestive, tremur, transpiratii reci, bufeuri etc.).
Atat in depresie, cat si in anxietate pot aparea probleme legate de somn, oboseala, dificultati de concentrare a atentiei.
De multe ori, anxietatea si depresia postpartum pot fi prezente simultan, in timp ce in alte cazuri poate fi doar una dintre ele. Cand apare doar anxietatea postpartum, mamele pot fi mai confuze in legatura cu ceea ce experimenteaza, nefiind la fel de familiarizate cu anxietatea la fel cum sunt cu depresia.
Anxietatea poate afecta modul in care mama reuseste sa aiba grija de bebelus si de ea insasi. Este o tulburare care nu trece de la sine, dar cu ajutor specializat este tratabila. Cu cat tratamentul incepe mai devreme dupa debut, cu atat e mai bine si pentru mama, si pentru copil. In functie de severitatea anxietatii, pe langa psihoterapie poate fi recomandat si un tratament medicamentos.
Ce pot face mamele care se confrunta cu anxietatea postpartum, pe langa consultarea unui psihoterapeut?
O buna retea de suport ajuta foarte mult proaspetele mame, nu doar cele care se confrunta cu anxietatea sau depresia. Ci si in general, atat pentru a reduce riscul tulburarilor psihice perinatale, cat si pentru a face fata mai bine provocarilor postpartum. O retea de suport poate insemna partenerul, familia, prieteni, alte mame. Conectarea cu alte mame, fie ca e vorba de prietene care au la randul lor copii, fie ca sunt mame cunoscute in cadrul grupurilor de suport, ajuta mult in sanatatea emotionala.
Tehnicile de respiratie, relaxare si mindfulness sunt foarte eficiente in a linisti corpul si senzatiile corporale specifice anxietatii. Organismul nostru nu poate fi anxios si calm in acelasi timp, de aceea aceste tehnici functioneaza in cele mai multe cazuri.
Nu in ultimul rand, nu trebuie neglijata grija mamei pentru sine, incepand de la nevoile de baza, cum ar fi alimentatia sanatoasa, hidratarea, odihna corespunzatoare, iesirea din casa si socializarea, toate acestea contribuind la starea ei de bine.
(1) Anxiety Disorders – https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml
(2) After Giving Birth, When Does Normal Worry Turn To Anxiety? – https://www.anxiety.org/mothers-suggestions-to-calm-postpartum-anxiety
(3) Is It Postpartum Depression or Postpartum Anxiety? What’s The Difference? – https://womensmentalhealth.org/posts/is-it-postpartum-depression-or-postpartum-anxiety-whats-the-difference/
(4) Antenatal anxiety – https://www.anxiety.org/mothers-suggestions-to-calm-postpartum-anxiety
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Cum poate fii tratata axietatea?
Depinde de intensitatea anxietatii. Daca este usoara sau moderata, psihoterapia poate fi suficienta, in cazuri mai severe, se recomanda o combinatie intre psihoterapie si medicatia prescrisa de un medic psihiatru. Daca va referiti la anxietatea postpartum, participarea la grupuri de suport pentru mame ajuta mult. Sau grupurile de suport/grupuri de terapie pe anxietate (in general) iarasi sunt foarte eficiente.