Afla tot ce trebuie sa stii despre anexita sau boala inflamatorie pelvina, numita in termeni populari si raceala la ovare, in articolul urmator.
Cuprins:
Anexita sau boala inflamatorie pelvina, numita in termeni populari si raceala la ovare, se refera nu doar la infectia ovarelor, ci si a uterului, trompelor uterine si a altor organe reproducatoare feminine.
Este cauzata de bacterii, adesea de acelasi tip de bacterii care sunt responsabile pentru mai multe boli cu transmitere sexuala, cum ar fi Gonoreea si Chlamydia. Uneori, anexita se dezvolta din bacterii care au ajuns la nivelul vaginului si colului uterin prin intermediul unui dispozitiv intrauterin. Lasata netratata, anexita poate duce la infertilitate si la infectii cronice.
Simptomele principale in caz de anexita sau boala inflamatorie pelvina sunt durerile abdominale in regiunea inferioara si scurgeri vaginale anormale. Alte simptome, cum ar fi febra, dureri in regiunea superioara abdominala, dureri in timpul actului sexual – dispareunie – si sangerari menstruale neregulate pot aparea, de asemenea.
Iata, care sunt mai exact, manifestarile in caz de boala inflamatorie pelvina:
Este posibil ca o femeie sa sufere de anexita si sa fie vorba de anexita asimptomatica (fara simptome), sau sa prezinte simptome prea usoare pentru a fi observate, pentru o perioada lunga de timp. De multe ori este confundata cu apendicita, sarcina ectopica, chisturi ovariene rupte sau alte probleme.
Cele mai frecvente cauze ale bolii inflamatorii pelvine sunt o serie de microorganisme transmise sexual care pot duce la boli cum ar fi Gonoreea si Chlamydia. Aceste microorganisme sunt transmite in timpul contactului sexual, ajung in vagin si colul uterin, de unde pot circula pana la alte organe ale sistemului reproducator feminin.
Bacteriile aflate in mod normal in cervix pot, de asemenea, sa se deplaseze in uter si in tuburile uterine in timpul unei proceduri medicale, cum ar fi nasterea, biopsia endometriala, implantarea unui dispozitiv intrauterin, avort sau intreruperea unei sarcini.
Desi orice femeie poate dezvolta boala inflamatorie pelvina, cel mai mare risc il prezinta femeile active sexual cu varsta mai mica de 35 de ani si cele de varsta fertila, precum si femeile care utilizeaza dispozitive intrauterine (DIU).
Iata principalii factori de risc pentru boala inflamatorie pelvina:
In general, diagnosticul se va baza pe prezenta sensibilitatii abdominale in zona inferioara, pe febra si pe rezultatele examinarii ginecologice. In timpul efectuarii examenului cu speculum, medicul va preleva probe pentru a efectua teste pentru chlamydia, gonoree si alte microorganisme. In plus fata de un istoric medical complet si examinarea fizica si pelvina, pot fi indicate si o serie de analize pentru depistarea anexitei:
Tratamentul depinde de varsta, de starea generala de sanatate, istoricul medical, severitatea bolii, severitatea simptomelor, dar in general se va rescrie un antibiotic pentru anexita.
Formele acute pot necesita tratament imediat cu antibiotice, in functie de rezultatele analizelor de laborator si ale antibiogramei. Cazurile usoare se trateaza cu antibiotice orale, iar cele severe cu antibiotice intravenos. In timpul tratamentului cu antibiotice, simptomele pot disparea inainte de vindecarea infectiei. Chiar daca simptomele dispar, trebuie sa finalizati cursul de tratament prescris de medic. De multe ori trebuie tratament si pentru partenerul sexual, pentru a preveni reinfectarea reciproca.
Trebuie evitate relatiile sexuale pana la terminarea tratamentului si vindecare.
Tratamentul pentru anexita sau boala inflamatorie pelvina include de obicei antibiotice orale, in special daca exista semne de Gonoree sau Chlamydia, tratament supozitoare pentru anexita sau tratament ovule. In cazurile de infectie severa, poate fi necesara internarea si administrarea de antibiotice intravenos – injectii pentru anexita.
Un curs de tratament oral dureaza de obicei 14 zile. Clasa de antibiotice depinde de tipul de bacterii care cauzeaza infectia (de exemplu, daca este transmisa sexual sau se gaseste in mod normal in vagin). Antibioticele pentru boala inflamatorie pelvina pot include:
Daca dupa 3 zile de antibiotic oral nu se observa o ameliorare, se poate recomanda tratamentul intravenos. Se pot recomanda, de asemenea, analgezice pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor cum ar fi durerea abdominala in regiunea inferioara si tratament antiinflamator pentru anexita.
Tratamentul naturist pentru anexita sau boala inflamatorie pelvina se bazeaza adesea pe modificari ale stilului de viata, cum ar fi cresterea aportului de alimente bogate in calciu si antioxidanti, pentru a ajuta organismul sa se recupereze. Alimentele bogate in calciu includ legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, broccoli, dar si fasole si migdale. Produsele bogate in antioxidanti, cum ar fi afine, cirese, rosii, dovleac si ardei gras, vor ajuta in procesul de recuperare datorita proprietatilor lor antiinflamatorii.
Se pot recomanda si suplimente de probiotic (care contin Lactobacillus acidophilus) pentru a proteja sistemul gastrointestinal si imunitar.
Pot fi utile si unele ceaiuri pentru ovare inflamate, cum ar fi pe baza de musetel, soc, albastrele, cimbru sau galbenele.
Tratamentul prompt si adecvat poate ajuta la prevenirea complicatiilor in caz de boala inflamatorie pelvina, inclusiv afectarea permanenta a organelor reproducatoare.
Iata care pot fi complicatii date de boala inflamatorie pelvina netratata:
Iata cateva sfaturi prin care poate fi prevenita boala inflamatorie pelvina:
Boala inflamatorie pelvina este destul de rara in timpul sarcinii si dificil de diagnosticat, deoarece simptomele se aseamana cu unele simptome de graviditate sau alte probleme in sarcina. Anexita in sarcina este asociata cu riscuri pentru mama si fat daca nu se intervine la timp. Boala inflamatorie pelvina in sarcina necesita spitalizare si tratament cu antibiotice.
O intrebare des intalnita in cazul femeilor este: poti ramane insarcinata daca ai anexita?
Bacteriile care cauzeaza infectia pot invada tuburile uterile, cauzand formarea de tesut cicatricial in tesuturile normale. Acest tesut cicatricial blocheaza sau intrerupe miscarea normala a ovulelor in uter. Daca trompele uterine sunt blocate total de tesutul cicatricial, sperma nu poate fertiliza un ovul si astfel aparte infertilitatea. Aceasta problema poate sa apara si daca tubii falopieni sunt blocati doar partial sau sunt deteriorati. Apare un risc crescut si de sarcina ectopica si durere pelvina cronica.
Un episod de anexita dubleaza riscul unei femei de infertilitate din cauza blocarii tubului uterin, iar 3 sau mai multe episoade ridica riscul la 75% de tub uterin blocat. De asemenea, un episod de boala inflamatorie pelvina creste de 7 ori riscul unei femei de sarcina ectopica.
Referinte:
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…