Iata care sunt semnele posibile care indica anemia la copii, principalele cauze si factorii de risc, precum si metodele folosite pentru gestionarea acestei probleme.
CUPRINS:
1. Ce este anemia la copii?
2. De ce apare anemia la copii?
3. Care sunt simptomele anemiei la copii?
4. Cum este diagnosticata si tratata anemia la copii?
Anemia este o problema frecventa la copii. In caz de anemie, inseamna ca nu exista suficiente globule sangvine rosii sau hemoglobina. Hemoglobina este un tip de proteina care permite ca globulele rosii din sange sa transporte oxigen catre alte celule din organism. Anemia apare atunci cand numarul de globule rosii din organism scade prea mult.
Exista mai multe tipuri de anemie la copii. Acestea includ:
Anemia are 3 cauze principale:
Scaderea globulelor rosii sau a hemoglobinei poate avea urmatoarele cauze:
Factorii de risc pentru anemie includ:
Anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie. Este cauzata de lipsa de fier din alimentatie. Fierul este necesar pentru a produce hemoglobina. Sugarii hraniti numai cu lapte matern, formule pe baza de lapte de vaca fara fier sau lapte integral de vaca pot fi expusi riscului de deficit de fier dupa varsta de 6 luni. Formulele pentru sugari ar trebui sa fie imbogatite cu fier daca bebelusul nu consuma inca alimente solide.
Anemia prin deficit de vitamine este data de o lipsa de acid folic, vitamina B12 sau vitamina E in dieta. Organismul are nevoie de toti acesti nutrienti pentru a produce hemoglobina.
Anemia falciforma este o boala mostenita care face ca eritrocitele sa aiba o forma anormala. Acest lucru poate duce la o livrare mai mica de oxigen in organism. Anemiile asociate bolilor cronice pot fi cauzate de insuficienta renala, boala Crohn etc. Anemia poate fi cauzata si de boli ale maduvei osoase si de boli autoimune, cum ar fi lupusul. Anemia aplastica face ca organismul sa nu mai produca suficiente celule sangvine noi.
Cele mai multe simptome ale anemiei sunt din cauza lipsei de oxigen din celule. Multe dintre simptome nu apar in caz de anemie usoara, ci doar cand anemia incepe sa se agraveze.
Cele mai frecvente simptome de anemie includ:
Simptomele anemiei pot fi confundate cu simptomele altor probleme sau afectiuni. Anemia este adesea un simptom al unei alte boli. Asigurati-va ca mergeti la medic daca cel mic are simptome de anemie. Copiii cu anemie cauzata de un nivel foarte scazut de fier in sange pot avea pofte pentru produse nealimentare, cum ar fi gheata, argila, hartie etc. Acest comportament se numeste „pica”.
Retineti ca anemia necesita tratament cat mai curand. Chiar si o anemie usoara poate afecta nivelul de energie, capacitatea de concentrare etc. Anemia feripriva cronica poate duce la o afectare permanenta a dezvoltarii pe termen lung.
De obicei anemia este depistata prin analize de sange – hemoleucograma completa, feritina, vitamina B12, folati serici etc. De asemenea, se va analiza istoricul medical, iar medicul va adresa intrebari privind alimentatia copilului si stilul sau de viata. Se va face si o examinare fizica. Pot fi necesare si alte analize de sange.
Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de varsta si de starea generala de sanatate. Va depinde si de cat de grava este starea. Tratamentul pentru anemie depinde si de cauza. Unele tipuri de anemie nu necesita tratament. Alte forme pot necesita medicamente, transfuzii de sange, interventii chirurgicale sau chiar transplant de celule stem.
Insa, de obicei, tratamentul se va axa pe suplimente de vitamine si minerale – de obicei suplimente de fier, si modificari alimentare. Modificarile alimentare pot include o formula de lapte praf cu fier pentru sugari. In cazul copiilor mai mari, este important ca acestia sa aiba o alimentatie boagat in fier. Este important sa respectati recomandarile alimentare si de tratament date de medic. Netratata, anemia la copii poate cauza probleme de crestere si dezvoltare, precum si alte probleme de sanatate.
Poate fi redus riscul de anemie in unele cazuri, prin anumite masuri, de obicei axate pe o alimentatie bine echilibrata. In primul rand, este important ca anemia mamei sa fie prevenita si tratata in sarcina. Ulterior, se recomanda alaptarea copilului la san in primele 6 luni, iar ulterior continuarea alaptarii pana la cel putin 12 luni, alaturi de inceperea diversificarii – cu alimente bogate in fier, in functie de etapa de diversificare. In plus, este important sa nu ii dati bebelusului lapte de vaca pana la varsta de 12 luni. Laptele de vaca administrat prea devreme poate cauza pierderi de sange in scaun si poate, de asemenea, sa scada cantitatea de fier absorbita in intestin. Dupa varsta de 1 an trebuie limitat laptele de vaca la maximum 500 ml/zi.
Daca alaptati copilul la san, va avea un aport adecvat de fier pana la varsta de cel putin 4 luni de obicei. De la varsta de 4 luni, de multe ori se vor recomanda suplimente de fier pana cand vor incepe sa manance alimente solide bogate in fier. Daca cel mic este hranit cu lapte praf, medicul va recomanda formula fortificata cu fier. In cazul bebelusilor si copiilor mici alimente bogate in fier sunt formula de lapte fortificata cu fier, laptele matern, cereale pentru bebeluri fortificate cu fier, suc de prune etc. In cazul copiilor mai mari, alimentele bogate in fier recomandate includ carne, leguminoase, peste si fructe de mare, oua, fructe deshidratate precum prune uscate, curmale, stafide, caise, legume cu frunze verzi si verdeturi precum spanac, cereale, unt de arahide etc. Fierul este absorbit mai usor din alimentele de origine animala decat din alimentele de origine vegetala.
Dupa varsta de 12 luni, evitati sa ii dati copilului mai mult de 500 ml de lapte de vaca pe zi. Laptele de vaca are un continut scazut de fier si poate duce la satietate rapid, ceea ce poate reduce consumul altor alimente bogate in fier. Copiii trebuie sa aiba o alimentatie bine echilibrata cu alimente care contin fier si toate mineralele si vitaminele necesare. Retineti si ca vitamina C favorizeaza absorbtia fierului.
Referinte:
(1) https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2010/0615/p1462.html
(2) https://kidshealth.org/en/parents/anemia.html
(3) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=diagnosing-anemia-in-children-161-1
(4) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chronic/Pages/Anemia-and-Your-Child.aspx
(5) https://www.webmd.com/children/anemia-in-kids-what-to-know
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…