Afla din articolul de mai jos ce este ambliopia la copii sau „ochiul lenes”, cum se manifesta aceasta probleme, care sunt cauzele si ce implica tratamentul.
CUPRINS:
1. Ce este ambliopia?
2. Semne si simptome ale ochiului lenes
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Cum se trateaza ambliopia?
Ambliopia sau „ochiul lenes” inseamna o performanta scazuta a unuia dintre ochi – chiar si in ciuda folosirii ochelarilor (corectia optica). Copiii se obisnuiesc adesea cu aceasta problema de vedere si s-ar putea sa nu o mentioneze parintilor. Ca rezultat, ambliopia ar putea sa nu fie diagnosticata timp de luni sau chiar ani. Copilul practic vede bine cu un ochi si mai putin cu celalalt ochi.
Problema este dobandita si uneori se instaleaza din primele luni de viata daca exista anumite probleme. Acestea pot include diferente de dioptrii intre cei doi ochi, fixatie anormala a unui ochi sau probleme precum cataracta congenitala. Aceste probleme pot duce la stimulare inegala a retinei – un ochi isi dezvolta in mod normal abilitatea de a vedea, in timp ce la celalalt ochi stimularea este incorecta si in timp ajunge sa nu mai fie „folosit” in mod corect de catre creier. Apare ceea ce medicii numesc „supresie” a vederii sau eliminare din circuitul vizual.
Creierul primeste o imagine slaba de la ochi si astfel nu „invata” sa vada bine. Afectarea vederii apare in acest caz deoarece caile nervoase dintre creier si ochi nu sunt stimulate corespunzator. Copilul ajunge practic sa foloseasca un singur ochi, iar vederea la ochiul afectat se degradeaza treptat – din cauza neutilizarii. Rareori, ochiul lenes afecteaza ambii ochi. Diagnosticul si tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea problemelor pe termen lung ale vederii copilului.
Copiii cu ochi lenes nu au adesea simptome evidente. S-ar putea sa nu apara semne si simptome evidente pe care parintii le pot observa. Insa, la unii copii, ati putea observa ca:
Ocazional, copiii mai mari cu ambliopie vor spune ca nu pot vedea clar. Insa, majoritatea copiilor cu ambliopie nu se vor plange de probleme de vedere. In timp, se obisnuiesc sa aiba o vedere buna la un ochi si o vedere slaba la celalalt. Este important de retinut ca unii copii nu prezinta simptome de ambliopie. Ochiul sanatos al copilului poate compensa pentru ochiul mai slab, facand sa para ca cel mic are o vedere buna.
O serie de factori pot afecta conexiunile normale dintre creier si ochi si pot duce la ambliopie. Una dintre cele mai frecvente probleme este strabismul. Cand ochii nu se aliniaza impreuna, un ochi devine dominant. Vederea ochiului care este mai sanatos ramane normala, deoarece ochiul si conexiunea cu creierul functioneaza normal. Ochiul nealiniat sau mai slab, insa, nu se concentreaza corect, iar creierul ii ignora semnalul, ducand in cele din urma la ambliopie. Insa, retineti ca nu toti copiii cu ambliopie vor avea ochi incrucisati.
Uneori ambliopia poate fi din cauza unei probleme anatomice sau structurale care afecteaza vederea, cum ar fi o pleoapa cazuta sau cataracta. Alte cauze ale ambliopiei sunt hipermetropie severa, miopia sau astigmatismul. Aceste probleme pot duce la vedere incetosata, iar aceste imagini neclare sunt trimise la creier. In timp, creierul incepe sa ignore aceste imagini, rezultand ambliopie la unul sau ambii ochi.
Astfel, uneori, cand un ochi vede mai clar decat celalalt, creierul ignora ochiul cu vedere neclara. Genetica joaca si ea un rol. Ambliopia tinde sa aiba o componenta ereditara. De asemenea, este mai frecventa la copiii nascuti prematur sau la cei cu intarzieri in dezvoltare.
Este important sa mergeti cu cel mic la un control oftalmologic atat in primii ani de viata – inainte de varsta de 2-3 ani, dar si cand sunt prescolari sau merg la scoala. In plus, daca observati ca are simptome de probleme de vedere, mergeti la oftalmolog cu el. Diagnosticul ochiului lenes implica diverse teste si instrumente. Screening-ul vederii este cea mai buna modalitate de a detecta prezenta ambliopiei sau a factorilor de risc pentru dezvoltarea oricaror probleme de vedere.
Scopul tratamentului pentru ambliopie este de a corecta problema ce provoaca afectarea vederii, sa forteze creierul sa foloseasca si ochiul mai slab si sa primeasca semnale de la ambii ochi. Ambliopia este cel mai adesea tratata prin blocarea vederii la ochiul sanatos timp de cateva ore pe zi, pentru a-l impiedica sa faca toata munca. Creierul poate invata sa accepte semnale de la ochiul lenes, semnale care sunt ignorate. Treptat, vederea la acest ochi se poate imbunatati. Tratamentul implica antrenarea creierului astfel incat sa foloseasca ochiul care are o vedere mai slaba. Acest lucru permite de obicei ca vederea sa se dezvolte normal la acel ochi.
Medicul poate sugera plasturi pentru ochi (ocluzoare autoadezive), ochelari sau picaturi pentru ochi pentru a estompa vederea la ochiul care functioneaza normal, astfel incat sa fie folosit si ochiul cu vedere mai slaba. Plasturele (sau sistemul care acopera ochiul sanatos) este de obicei purtat timp de 2 ore pe zi in cazurile usoare si pana la 8 ore pe zi cand vederea este foarte slaba. Cand ochiul sanatos este acoperit, creierul este fortat sa inceapa sa lucreze cu ochiul pe care il ignora. Plasturele trebuie purtat in timp ce copilul este treaz. Retineti ca tratamentul va functiona numai daca cel mic poarta plasturele la fel de des conform instructiunilor.
Pe masura ce vederea copilului se imbunatateste, acesta va avea nevoie de mai putine ore si/sau mai putine zile de utilizare a plasturilor in fiecare saptamana. Daca ambliopia este severa, acest tratament poate dura cativa ani. Purtarea acelor plasturi poate fi inconfortabila pentru copil, dar este nevoie de timp incat creierul copilului sa invete cum sa foloseasca ochiul mai slab.
Picaturile pentru ochi pentru ambliopie (picaturi cu atropina) pot fi utilizate uneori in locul unui plasture. Picaturile sunt puse in ochiul „bun”, incetosand vederea de aproape la ochiul respectiv. Acest lucru ii permite ochiului care este „lenes” sa fie recunoascut de catre creier si sa primeasca semnale de la el. Picaturile pentru ochi pot fi o optiune pentru anumiti copii ce refuza sa poarte un plasture.
Ambliopia este tratata cu cel mai mare succes inainte de varsta de 7-8 ani. Prin urmare, este important sa incepeti tratamentul cat mai curand posibil.
Este important sa sustineti copilul in acest proces. Daca este suficient de mare, explicati ce rol are aceasta metoda de interventie si ca desi cauzeaza disconfort, in timp vederea lui se va imbunatati. Folositi laude sau recompense atunci cand copilul respecta recomandarile.
Daca strabismul cauzeaza ambliopie si tratamentul cu ochelari, plasturi sau picaturi nu imbunatateste alinierea ochilor, interventia chirurgicala la nivelul muschilor oculari ar putea fi o optiune. Operatia poate fi efectuata si daca ambliopia este cauzata de o pleoapa cazuta sau de cataracta. Daca cel mic are ambliopie, va avea nevoie de controale regulate, astfel incat oftalmologul sa poata monitoriza progresul tratamentului.
Referinte:
(1) https://www.aao.org/eye-health/diseases/amblyopia-lazy-eye
(2) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=abs2875
(3) https://www.chop.edu/conditions-diseases/amblyopia-lazy-eye
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…