Productia de lapte matern este favorizata de alaptarea exclusiva la cerere a copilului. Insa alimentatia mamei este si ea foarte importanta. Iata 10 alimente care iti vor creste productia de lapte matern.
Inca din primele ore dupa nastere se recomanda alimentatia naturala la cerere a nou-nascutului. Alaptarea la cerere inseamna punerea copilului la san oricat de des vrea, ziua si noaptea, fara orar, atat cat doreste micutul. Cu cat bebelusul este hranit la san mai des si mai eficient, cu atat se produce mai mult lapte matern. De asemenea, daca bebelusul este alaptat si noaptea, este stimulata secretia de prolactina, hormon implicat in stimularea lactatiei si mentinerea productiei de lapte matern.
In primele zile dupa nastere, cand cantitatea de lapte este mai mica, este bine ca nou-nascutul sa suga din ambii sani la fiecare masa. Se recomanda ca mama sa nu lase bebelusul sa adoarma imediat dupa ce a supt dintr-un san si sa-l puna si la celalalt san. Astfel, ambele glande mamare sunt stimulate in mod egal sa produca lapte. In prima luna de viata, este bine ca nou-nascutul sa aiba 10-12 reprize de alaptare in 24 de ore.
Pe masura ce bebelusul creste si isi regleaza somnul de noapte, frecventa alaptarii se reduce, ajungand la 6-8 mese pe zi. Alaptarea la cerere, inclusiv dupa inceperea diversificarii, este modalitatea cea mai eficienta de a asigura nevoile nutritionale ale copilului si o cantitate suficienta de lapte matern.
Mama care alapteaza are nevoie de hrana de calitate pentru mentinerea sanatatii si energiei necesare ingrijirii copilului. Pe durata alaptarii, mama are nevoie de o cantitate suplimentara de 500 de calorii, care trebuie asigurate din alimente sanatoase, variate si echilibrate. Acestea vor furniza toate substantele nutritive care vor ajunge in compozitia laptelui matern si vor stimula productia de lapte matern. Iata ce alimente sunt recomandate, cu precadere, mamelor care alapteaza.
Citeste mai multe despre Alimentatia mamei in alaptare
Pentru un aport corespunzator de nutrienti, mama trebuie sa aiba o alimentatie variata, din care nu trebuie sa lipseasca: proteinele (de origine animala si vegetala), glucidele, grasimile sanatoase, vitaminele si mineralele din legume si fructe.
In general, mama care alapteaza este bine sa respecte urmatoarele reguli:
In prezent se considera ca nu exista alimente absolut interzise mamei, dar se recomanda sa observe reactiile bebelusului (agitatie, plans, refuzul sanului), cand include in dieta unele alimente: usturoi, ceapa, varza, conopida, broccoli, portocale. Acestea pot modifica gustul laptelui matern sau pot determina aparitia colicilor bebelusului.
Iata insa ce alimente sunt recomandate pentru a creste productia de lapte matern.
In perioada alaptarii, gustarile ideale dintre mese ar trebui sa fie alcatuite din fructe oleaginoase precum migdalele, caju, nucile. Acestea nu doar ca stimuleaza productia de lapte matern, ci si furnizeaza acizi grasi, vitamine si minerale pretioase care imbogatesc laptele matern.
Feniculul este o planta mediteraneana utilizata din timpuri stravechi pentru capacitatea sa de a favoriza productia de lapte matern. In acest scop se pot folosi atat leguma ca atare, cat si semintele de fenicul (incluse in ceaiuri galactogene). In compozitia feniculului exista substante care stimuleaza productia de estrogen si prolactina, hormoni esentiali in producerea de lapte matern. Mararul, inrudit cu feniculul, poate fi si el folosit pentru stimularea lactatiei. Nu ezita sa adaugi in salate, mancaruri gatite marar verde sau seminte de marar.
Fiind alimente bogate in fier si proteine usor asimilabile, fulgii de ovaz sunt printre cele mai nutritive alimente pentru mamicile care alapteaza. Se pot adauga in smoothie, iaurt, budinca. Fulgii de ovaz se digera usor si furnizeaza cantitati bune de proteine, vitamine, minerale, mai ales fier, care stimuleaza productia de lapte matern.
Un remediu folosit din vremea bunicilor pentru stimularea lactatiei este si drojdia de bere. Ea contine proteine, vitamine din grupul B, care ajung in laptele matern si apoi in organismul bebelusului. De asemenea, drojdia de bere este faimoasa pentru efectele asupra echilibrului florei intestinale si intarirea imunitatii.
Din meniul mamicii care alapteaza nu trebuie sa lipseasca legumele verzi: salata, spanac, ruccola, valeriana, fasole verde. Sunt foarte usor de integrat in alimentatie si vin la pachet cu doze importante de antioxidanti benefici pentru mama si copil. Legumele verzi contin vitamina C, acid folic, betacaroten, fier, calciu, magneziu.
Printre alimentele cele mai bogate in betacaroten se numara morcovii, dovleacul, cartoful dulce, caisele, pepenele galben. Toate acestea sunt necesare in timpul alaptarii pentru ca asigura un bun aport de betacaroten. Precursor al vitaminei A, betacarotenul este important atat pentru cresterea productiei de lapte matern, cat si pentru asigurarea necesarului de vitamina A pentru bebelus. Necesarul de vitamina A creste cu 62% in perioada alaptarii fata de perioada sarcinii. Asa ca mama care alapteaza are motive in plus sa manance cat mai multe fructe si legume colorate.
Acest fruct este renumit in Asia pentru beneficiile sale in stimularea si mentinerea lactatiei. Papaya contine cantitati mari de enzime, vitamine A, B, C si E si alti nutrienti necesari pentru alaptarea optima.
Cele mai bune surse de proteine pentru mamicile care alapteaza includ: carnea de pasare (pui, curcan), ouale, pestele, produsele lactate (preferabil de origine ecologica). Desi in alaptare necesarul de proteine creste cu 30% fata de femeia care nu alapteaza, se recomanda sa nu se exagereze cu consumul de proteine de origine animala, ci sa se puna accent in special pe calitatea alimentelor consumate. De asemenea, sa se acorde o atentie deosebita proteinelor de origine vegetala din cereale integrale, leguminoase, nuci, migdale.
Prezenta acizilor grasi omega 3 si omega 6 este cruciala in dieta mamei, astfel incat laptele cu care este hranit bebelusul sa ii asigure acestuia o dezvoltare normala a creierului si a sistemului nervos. Calitatea nutrtionala a laptelui matern depinde in mare masura de cantitatea de lipide pe care o contine. Aceasta poate fi imbunatatita cu ajutorul unor alimente precum uleiul de masline, avocado, nucile, migdalele, pestele, untul.
Starea optima de hidratare a mamei influenteaza puternic productia de lapte matern. Pe langa apa plata, mama poate consuma si bauturi galactogene (care stimuleaza lactatia), care includ: ceaiuri si infuzii din plante, cidru fara alcool, bere fara alcool. Atentie! Alcoolul este interzis in perioada sarcinii si alaptarii, pentru ca ii poate provoca bebelusului grave probleme de sanatate. Ceaiurile pentru lactatie contin, de obicei, amestecuri din seminte de fenicul, chimen, anason, marar. Acestea stimuleaza productia de estrogen si prolactina, ceea ce conduce la cresterea volumului de lapte matern. Totodata, s-a constatat ca aceste ceaiuri ajuta la calmarea colicilor bebelusului si la facilitarea digestiei.
Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelusul tau si merita sa faci toate eforturile pentru a-l oferi in cantitate suficienta cat mai mult timp. Hraneste-te sanatos, bea apa si multe lichide sanatoase, odihneste-te, cauta sprijin si apeleaza la solutii naturale pentru a creste productia de lapte matern.
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Pe mine m-au ajutat enorm ceaiurile pentru lactatie. Au un dublu beneficiu, pentru ca ceaiul caldut spporeste lactatia, dar mai ales cel din chimen si anason.
De schinduf de ce nu spuneti nimic? E no 1 in productia de lapte