Articole

Alegerea bonei pentru copii – sfaturi si recomandari

Alegerea bonei pentru copii – iata care sunt caracteristicile unei bone potrivite pentru tine, care sunt variantele pentru a gasi o bona si cateva sfaturi si recomandari.

CUPRINS:

1. Care sunt caracteristicile unei bone potrivite?
2. Cum sa gasesti o bona pentru copil?
3. Sfaturi pentru perioadele cand lasam copilul cu bona

Care sunt caracteristicile unei bone potrivite?

De multe ori, parintii au nevoie de sprijin si de o persoana care sa aiba grija de copii cat ei sunt la serviciu – trebuie sa se reintoarca la serviciu, sau pur si simplu cand au nevoie de cateva momente de relaxare si de timp liber. Astfel, o bona sau un babysitter poate fi alegerea potrivita. Oricare ar fi motivul pentru care aveti nevoie de un babysitter, alegerea bonei potrivite, in care puteti avea cu adevarat incredere pentru a lasa copilul, se poate dovedi a fi un proces complicat si uneori coplesitor.

Un babysitter este o optiune buna de ingrijire ocazionala a copilului. Babysitter-ul potrivit pentru familia ta este o persoana in care ai incredere si care:

  • se intelege bine cu copiii;
  • este disponibila atunci cand ai nevoie sa stea cu cei mici;
  • are un tarif pe care ti-l poti permite.

Un babysitter bun este o persoana in care poti avea incredere ca va avea grija de copil, o persoana cu care copilul se intelege, la fel si tu. Este, de asemenea, o persoana care va respecta regulile si rutinele familiei in legatura cu ora de culcare, mancare si disciplina. Este un semn bun daca babysitter-ul poate comunica bine cu copilul, daca ii intelege nevoile si per ansamblu daca se potriveste in familia ta. E important sa tii cont si de experienta de ingrijire a copiilor, calificari si referinte.

Cum sa gasesti o bona pentru copil?  – solutii pentru alegerea bonei

Daca ati decis ca aveti nevoie de o bona, urmatorul pas este sa gasiti persoana potrivita. Acesta este un aspect extrem de dificil uneori, pentru ca va fi persoana cu care copilul va ramane singur, in absenta voastra. De cele mai multe ori, parintii apeleaza la cunostinte si recomandari de bone. Ar trebui sa intocmiti o lista cu asteptari, cerinte si reguli de baza pe care le aveti de la o bona. Luati in considerare numarul de copii si varsta copiilor, ce calitati cautati, ce asteptari aveti etc.

Cand alegi bona pe baza unor recomandari ale unor cunostinte, poate fi avantajul ca aveti anumite recenzii de incredere de la persoane pe care le cunoasteti. Insa, trebuie sa retineti ca fiecare persoana si fiecare familie e unica, astfel ca daca bona a fost potrivita pentru o familie si un copil, asta nu garanteaza ca va fi la fel si in cazul vostru.

Puteti cauta anunturi pe diferite site-uri sau pe retele de socializare, dar puteti si sa apelati direct la o agentie de babysitting. Utilizarea serviciilor unei agentii de babysitting inseamna nu numai ca veti avea acces la o selectie foarte larga de bone, ci veti putea, de asemenea, sa cititi recenziile altor parinti cu privire la o anumita bona inainte de angajare.

Cand optati pentru anunturi in ziar sau pe Internet, asta tine mai mult de noroc si puteti pierde timp dand telefoane. In cazul unui agentii de babysitting, avantajul pentru alegerea bonei e ca persoanele sunt verificate si testate, multe agentii chiar asigura cursuri de babysitting. Agentia are o baza de date larga pentru a gasi persoana potrivita. Dezavantajul e legat de costuri si comision, in functie de servicii.

Alegerea bonei – Luati in considerare varsta copiilor si varsta bonei

O bona foarte tanara e posibil sa nu posede maturitatea emotionala sau fizica pentru a face fata numeroaselor probleme care ar putea aparea. O regula generala buna de aplicat: cu cat sunt mai mici copiii, cu atat bona trebuie sa fie mai mare ca varsta si sa aiba mai multa experienta.

Tineti cont si de de:

  • recenziile si feedback-ul altor parinti;
  • experienta profesionala;
  • disponibilitate;
  • permis de conducere;
  • calificari etc.

De asemenea, luati in considerare ceea ce aveti nevoie. Cautati un babysitter care sa aiba grija de copil in timp ce voi mergeti la serviciu, pe toata durata zilei? Cautati pe cineva care sa aiba grija de copil doar pentru un anumit interval orar sau doar in weekend? Aveti nevoie de cineva care sa si gateasca? Persoana respectiva trebuie sa si ia copilul de la gradinita sau de la scoala?

Alegerea bonei si nevoile copilului

Creati o lista de verificare rapida cu ceea ce are nevoie copilul si asteptarile voastre. De exemplu, daca aveti un copil mai mic de 6 luni, cel mai probabil veti avea nevoie de un babysitter cu anumite cunostinte in ingrijirea sugarului si sa aiba experienta anterioara in ingrijirea bebelusilor mici. Este posibil sa fie nevoie de o verificare atenta a experientei anterioare de munca, daca aveti un copil mic, care are nevoie de un babysitter atunci cand parintele nu este in preajma.

In cazul copiilor mai mari, e nevoie de o persoana cu care copilul sa se joace, sa faca activitati creative. De asemenea, e nevoie de o persoana care sa stie sa pregateasca mancaruri sau gustari sanatoase si, in general, sa aiba experienta in ingrijirea acelei categorii de varsta.

Daca aveti mai multi copii din diferite grupe de varsta – puteti lua in considerare o persoana care are experienta in ingrijirea a mai mult de 1 sau 2 copii in acelasi timp.

Interviul/intalnirea cu bona

Dupa ce ati gasit una sau mai multe potentiale candidate, urmatorul pas este sa va cunoasteti. Puteti stabili o intalnire acasa sau intr-un alt loc, pentru a avea o conversatie relaxanta. Veti putea vedea cum este persoana respectiva, cum se comporta, cum reactioneaza la intrebari. Puteti sa le faceti cunostinta copilului si bonei, pentru a vedea cum interactioneaza. In fond, copilul este cel care va petrece timp cu bona si e important sa o placa si sa aiba o reactie buna in preajma sa. Interviurile si intalnirile cu potentialele bone si verificarea referintelor va pot ajuta sa restrangeti alegerile. Intrebati bona despre experienta cu copiii, despre certificati, cursuri etc. Observati interactiunea babysitter-ului cu copiii. Este important sa alegeti un babysitter care sa se alinieze metodei vostru de parenting.

Discutati despre asteptarile si cerintele voastre, precum si asteptarile ei, inclusiv cost. Dupa intalnire, intrebati copilul daca i-a placut intalnirea cu bona, cum s-a simtit in preajma ei, daca s-a simtit confortabil si ar vrea sa mai petreaca timp cu ea.

Contractul de munca pentru bona

Puteti fie sa stabiliti plata la zi, fie lunar, in baza unui contract. Un contract de munca va va ajuta pe voi si pe bona sa evitati sau sa rezolvati neintelegerile viitoare. Contractul ar trebui sa acopere salariul si conditiile de lucru – de exemplu:

  • salariul si bonusurile;
  • ore de munca;
  • perioadele de preaviz si incetarea angajarii;
  • procesul de revizuire a performantei;
  • tarif peste orar;
  • concedii;
  • conditii de renegociere contractuala;
  • rambursare cheltuieli;
  • cerinte de confidentialitate – de exemplu, sa nu posteze fotografii cu copilul sau familia pe retelele de socializare.

Este o idee buna sa includeti si o lista de sarcini ca parte a contractului de munca. Aceasta lista ar putea constitui descrierea postului pentru bona. Poate acoperi informatii precum cerintele postului, ce vreti sa faca, inclusiv programul zilnic, pregatirea meselor, intervalul orar in care sa stea cu copilul, program saptamanal, liste de activitati, conditii de transport etc. Preturi sau tarif bona sau babysitter variaza in functie de oras, de experienta, certificari etc.

Sfaturi pentru perioadele cand lasam copilul cu bona

  • Asigurati-va ca, in caz de urgenta, babysitter-ul stie cum sa va contacteze si la cine sa apeleze. Informati bona cat veti fi plecata, cum poate sa va contacteze sau sa ajunga la voi.
  • Furnizati o lista cu numere de telefoane de urgenta. Trebuie sa includa numerele de telefon ale unor rude, vecini, prieteni, medicul de familie, medicul pediatru etc.
  • Bona trebuie sa stie adresa exacta in caz ca exista o urgenta, trebuie sa stie sa activeze si sa dezactiveze sistemele de siguranta. De asemenea, e bine sa stie unde tineti cheile de rezerva de la camere si locuinta in caz ca cel mic se blocheaza in camera etc.
  • E recomandat sa stiti si voi date despre bona – adresa, date ale unor membri ai familiei etc.
  • Informati bona cu privire la problemele medicale ale copilului, alergii, tratamente si medicamente etc.
  • Informati bona cu privire la stilul de viata al copilului, preferinte, cum ii place sa se joace, program si rutine, regulile casei etc.
  • Stabiliti reguli clare de baza pentru copil si bona. Stabiliti ce are voie copilul sa faca si ce nu, programul de masa si de somn, bona sa nu fumeze in casa si sa nu invite persoane in casa etc.
  • Respectati programul stabilit. Nu intarziati si e bine sa va intoarceti acasa la ora stabilita.
  • Inainte de a pleca, oferiti-i copilului informatii importante precum: unde mergeti, cat stati, de ce trebuie sa ramana cu bona etc.
  • La finalul zilei puteti ruga bona sa ofere un mic raport privind ziua si activitatile copilului.
  • Initial se recomanda sa folositi camere video pentru a va asigura ca totul este in regula in perioada in care lipsiti de acasa.

Retineti!

In functie de varsta copilului, discutati cu el la finalul zilei sau a doua zi daca a fost totul in regula cu bona, daca s-a distrat, ce a facut, daca a mancat etc. Acordati atentie comportamentelor si sentimentelor copilului cand va intoarceti acasa si nu uitati sa va luati la revedere cand plecati dimineata.

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago