Articole

Al patrulea trimestru – adaptarea la viata cu bebe

Ce inseamna „al patrulea trimestru”? Iata care sunt schimbarile care apar – atat pentru copil, cat si pentru proaspetele mamici, precum si cateva recomandari utile.

CUPRINS:

1. Ce inseamna al patrulea trimestru?
2. Al patrulea trimestru – schimbari pentru bebe
3. Al patrulea trimestru – schimbari pentru proaspetele mamici

Ce inseamna al patrulea trimestru?

Cu totii stim ca o sarcina la termen este impartita in trei trimestre care ajuta la definirea schimbarilor care au loc in timpul sarcinii. Insa, este tot mai intalnita notiunea de al patrulea trimestru – primele 6 – 12 saptamani dupa nasterea copilului.

Este o perioada de tranzitie – de dezvoltare fizica, emotionala si mentala semnificativa pentru bebe. De asemenea, este o etapa de schimbari majore si pentru proaspetele mamici. Al patrulea trimestru descrie perioada de 12 saptamani imediat dupa nastere. Este o perioada de mari schimbari fizice si emotionale, pe masura ce bebelusul se adapteaza la viata extrauterina, mamica se recupereaza dupa nastere si se adapteaza la viata cu bebe. Pe langa faptul ca este un moment esential in dezvoltarea bebelusului, este, de asemenea, un moment vital in care mamele se recupereaza fizic si emotional.

Acest termen a pornit de la medicul Harvey Karp in 2002, medic pediatru, autorul cartii „The Happiest Baby on the Block”. Acesta considera ca bebelusii vin pe luna mai devreme decat ar trebui, in primele luni fiind un „fat în afara uterului”. Notiunea se refera si la conceptul numit exterogestatie – adica sarcina in afara uterului, in primele luni dupa nastere.

Al patrulea trimestru – schimbari pentru bebe

In primele 3 luni de viata, bebelusul trece prin diferite etape de dezvoltare fizica, mentala si emotionala. In aceasta perioada au loc diferite schimbari, se dezvolta vederea, anumite abilitati fizice, abilitati cognitive. La nastere, bebelusul are doar instinctele si reflexele sale pentru a-l ajuta sa-si controleze comportamentul si miscarea. Simturile sale sunt in primele etape limitate si inca in curs de dezvoltare. Desi creierul unui copil este bine dezvoltat pana la nastere, caile neuronale si sistemul nervos continua sa se dezvolte dupa nastere.

Miscarile bebelusului devin mai active si mai deliberate, zambeste receptiv si incep sa se dezvolte abilitatile sociale. Inca din primele etape de viata creierul bebelusul este ca un burete ce absoarbe informatii din mediu. Cu cat creierul este mai stimulat in aceasta etapa, cu atat se vor forma mai multe sinapse (conexiuni).

Este posibil ca bebelusul sa planga mai mult in al patrulea trimestru decat in orice alt moment al vietii. Plansul este principalul mod prin care bebelusul isi comunica nevoile. In primele luni bebelusii plang foarte mult – inclusiv din cauza colicilor. Plansul excesiv se mai reduce de obicei pana la sfarsitul celui de-al patrulea trimestru. De asemenea, exista anumite modificari in ceea ce priveste somnul bebelusului. Treptat se formeaza anumite tipare de somn si se pot stabili rutine de seara. Au loc anumite puseuri de crestere iar bebelusii incep sa isi dezvolte abilitatile motorii.

Sfaturi pentru parinti

Toti bebelusii trec printr-o etapa de adaptare in primele luni de viata. Uterul era un loc sigur, confortabil, unde toate nevoile lor erau satisfacute. Apoi ajung intr-o alta lume, cu un mix de senzatii pe care nu le-au mai experimentat pana acum. Incep brusc sa se confrunte cu senzatii precum foame, sete, senzatie de rece, cald, zgomote si oboseala. Si totusi, nu au inca nicio modalitate de a-si comunica nevoile – doar prin plans.

Dupa ce a fost in burtica timp de 9 luni, copilul trebuie sa se obisnuiasca acum cu o supraincarcare senzoriala de stimuli – vizuali, auditivi, olfactivi si nu numai. Au nevoie de timp si de sprijin pentru a se adapta la lumea extrauterina. Infasarea, miscarea, leganatul, masajul pot ajuta la relaxarea bebelusului. La fel de important este contactul piele-pe-piele pentru a linisti copilul. In principiu, cu cat copilul se simte mai aproape de tine, cu atat va fi mai fericit si linistit.

Vezi si: Vizita la nou-nascut – ghid cu recomandari pentru rude si prieteni

Al patrulea trimestru – schimbari pentru proaspetele mamici

Fiecare proaspata mama poate resimti al patrulea trimestru in mod diferit. In al patrulea trimestru, mamele se recupereaza dupa nastere si pot avea dureri, crampe, sangerari si alte simptome resimtite in etapa numita lauzie. Aceasta etapa implica mai ales oboseala, lipsa somnului, alaturi de recuperare fizica dupa nastere. De asemenea, in aceasta etapa apar o serie de modificari hormonale ce pot duce la „baby blues” – ce implica stari de tristete, anxietate si iritabilitate. Insa, „baby blues” se reduc de obicei in aproximativ 10 zile de la nastere. Depresia postpartum este o problema diferita, mai severa. Simptomele includ sentimente de tristete persistenta, pierderea interesului pentru activitati si probleme cu somnul sau somn prea mult – si pot persista luni de zile dupa nastere. Poate afecta sanatatea mamei, capacitatea de a avea grija de ea sau de copil si crearea conexiunii parinte-copil.

In al patrulea trimestru pot sa apara anumite provocari legate de alaptare. La inceput, sanii se pot simti umflati, durerosi sau plini cu lapte. In timp, aceasta problema va disparea pe masura ce sanii se adapteaza pentru a produce cantitatea de lapte de care copilul are nevoie.

Sfaturi pentru proaspetele mamici

Ca mama, vei observa ca al patrulea trimestru este o perioada de mari schimbari pentru tine. Inainte de nastere, sanatatea mamei este monitorizata destul de atent. Dupa nastere, atentia se muta de obicei de la tine catre sanatatea bebelusului. Insa, este la fel de important ca proaspetele mame sa beneficieze de ingrijire buna postpartum. Corpul se adapteaza si se recupereaza dupa nastere. Unele reactii comune pe care le puteti simti de la nastere includ:

  • modificari hormonale;
  • dureri;
  • edem;
  • sangerari postpartum;
  • disconfort fizic.

Aceste efecte, plus lipsa somnului si oboseala, pot creste predispozitia la stres, anxietate si schimbari de dispozitie. Este important sa aveti o alimentatie nutritiva, echilibrata, sa va odihniti ori de cate ori aveti ocazia, sa iesiti la plimbari, chiar si scurte. Discutari cu medicul daca aveti dureri sau va simtiti rau, precum si daca aveti simptome de depresie postpartum.

De asemenea, este important sa solicitati sprijinul celor din jur si sa impartiti sarcinile cu partenerul. Al patrulea trimestru nu se refera numai la copil. Trecerea peste aceasta perioada inseamna sa te asiguri ca poti practica grija de sine. Acest lucru poate fi o provocare, dar uneori grija de sine inseamna pur si simplu ca un alt membru al familiei, ca matusa sau bunica sa tina copilul in brate timp de o ora in timp ce tu te odihnesti, dormi, faci un dus sau chiar mergi singura la o plimbare. Solicita si accepta ajutorul celor din jur. De asemenea, poate fi util sa te alaturi unui grup de mamici, pentru a impartasi trairi si experiente. In plus, poate fi util sa soliciti ajutor de specialitate, mai ales daca te confrunti cu stari care indica depresie sau anxietate.

Citeste si: 20+ Mesaje emotionante pentru proaspete mamici

Referinte:
(1) https://www.babycentre.co.uk/a25019365/your-baby-and-the-fourth-trimester
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7159799/
(3) https://www.webmd.com/baby/what-is-the-fourth-trimester
(4) https://www.health.harvard.edu/blog/the-fourth-trimester-what-you-should-know-2019071617314

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago