Educatie

Afterschool – beneficii si criterii de alegere

Afterschool – astfel de programe pot fi o varianta pentru copii si parinti, oferind un mediu sigur, supravegheat, sprijin la teme si o varietate de activitati educative, distractive si relaxante pentru cei mici.

CUPRINS:

1. Ce sunt programele Afterschool?
2. Beneficiile programelor afterschool
3. Alegerea unui afterschool
4. Activitati incluse

Ce sunt programele Afterschool?

Programele Afterschool ofera o programa structurata si supravegheata in afara orelor de scoala pentru copii, oferind suport educational, indrumare, oportunitati de dezvoltare si relaxare. Multi parinti decid sa apeleze la un afterschool sau before school, pentru a nu neglija nevoile celor mici si educatia lor. In astfel de programe, cei mici beneficiaza de supraveghere in afara orelor de scoala, ajutor si sprijin la teme, lectii suplimentare si oportunitati de dezvoltare, recreere si odihna.

Se evita pericolele ce pot aparea cand copilul e lasat singur acasa, primeste ajutor la teme din partea personalului calificat si petrece timp de calitate cu ceilalti copii. De obicei, sunt si mese si gustari incluse, precum si activitati creative, sportive, cursuri de limbi straine, cursuri de dezvoltare personala etc.

De obicei, exista programe atat pentru ciclul primar, cat si pentru ciclul gimnazial. After-school inseamna programe dupa-amiaza (de obicei gimnazial), si programele before-school sunt de dimineata, pentru copiii care invata dupa-amiaza.

Beneficiile programelor afterschool

Pe langa faptul ca astfel de programe ofera un mediu sigur pentru copii, asigura si beneficii educative si de dezvoltare.

Dezvoltare sociala si emotionala

Un afterschool poate fi un mod ca cel mic sa isi faca prieteni noi. Se poate conecta cu alti copii de varsta lui sau de varsta apropiata. Promoveaza cooperarea, sprijinul si respectul. Poate ajuta copiii sa se simta mai in siguranta cu privire la participarea la un joc sau la inceperea unei conversatii. In majoritatea programelor de acest tip, copiii participa la activitati de grup alaturi de colegii lor. Acest lucru ii ajuta pe copii sa descopere noi modalitati de a invata si de a se juca. In plus, aceste activitati pot fi un beneficiu major pentru copiii care sunt timizi sau mai retrasi.

Multe astfel de programe se axeaza foarte mult pe dezvoltarea emotionala si dezvoltarea personala. Sunt incluse diferite activitati sociale, de imbunatatire a stimei de stie, abilitati de leadership etc. Invata despre libera initiativa, despre eficienta, exprimarea sentimentelor etc.

Sprijin educational

Multe programe afterschool ofera ajutor la teme. Pot fi de mare ajutor astfel pentru copiii care au dificultati cu realizarea temelor acasa sau care nu pot beneficia de sprijin la teme din partea parintilor. Astfel, seara acasa vor avea suficient timp pentru a petrece momente in familie. Cei mici primesc sprijin la teme, pot avea o atitudine mai buna fata de scoala si educatie, invata intr-un mod mai distractiv si adesea au performante mai bune la scoala. Personalul calificat ii ajuta la teme si ii ajuta sa stapaneasca mai bine anumite discipline sau lectii.

Invatarea de noi abilitati

Unele programe afterschool ofera cursuri in domenii precum stiinta sau calculatoarele. De obicei nu se dau teste, iar elevii pot lucra impreuna in grupuri. Este un mod distractiv pentru copii de a lucra cu alti copii de varsta lor si de a invata impreuna. De asemenea, programele pot oferi optiuni artistice precum cursuri de teatru si cursuri de muzica, ceea ce ii poate ajuta pe copii sa gaseasca noi pasiuni.

Siguranta si supraveghere

Copilul este in siguranta in astfel de centre, supravegheat constant si se reduce astfel riscul de comportamente nepotrivite. Daca acasa, fiind singuri, pot petrece mare parte a timpului la televizor sau pe Internet, in astfel de centre copiii sunt tinuti ocupati si in acelasi timp au tot felul de activitati in programa, dupa un orar stabilit.

Toti copiii, nu numai adolescentii, sunt susceptibili sa aiba un comportament riscant atunci cand sunt lasati nesupravegheati, in special copiii care au probleme de invatare sau de atentie. Un program de acest tip va mentine copiii ocupati si va oferi, de asemenea, un mediu sigur, care poate duce la note mai bune la scoala si la scaderea problemelor de comportament.

Miscare si nutritie sanatoasa

Lipsa de exercitii fizice este un factor care contribuie la obezitatea la copii, care continua sa creasca in ritmuri alarmante. Cand copiii dezvolta o rutina care include exercitii fizice, ii avantajeaza pentru tot restul vietii. Programele afterschool ofera un mediu distractiv pentru tot felul de exercitii fizice si incurajeaza obiceiurile sanatoase in acest proces.

Multe programe includ activitati fizice – cei mici au nevoie de miscare in fiecare zi pentru sanatate si dezvoltare corecta. In programele de acest tip cei mici au adesea ora de gimanstica, ora de sport, sau pur si simplu multa joaca in aer liber. Pe langa aceste activitati, majoritatea programelor de calitate includ si gustari sanatoase sau mese si incurajeaza obiceiurile sanatoase ce tin de stilul de viata. Cei mici invata adesea despre alimentatie sanatoasa, alegeri sanatoase privind stilul de viata si chiar unele centre au cursuri de gatit si de nutritie pentru copii.

Relaxare pentru cei mici

Unii parinti sunt sceptici in ceea ce priveste programele afterschool, deoarece isi fac griji ca activitatile suplimentare vor fi o povara pentru copil, pe langa teme si scoala. Programele afterschool nu inseamna doar efectuarea temelor si invatare. Le ofera copiilor oportunitati sa se dezvolte, sa faca miscare, sa socializeze, dar si timp liber de joaca, relaxare si odihna.

Alegerea unui afterschool

Cand vine vorba de alegerea unui program afterschool, trebuie sa tineti cont de nevoile voastre si ale copilului, de calitatea serviciilor oferite de respectivul program etc. E bine sa va informati corect si suficient inainte, inclusiv sa cereti pareri ale altor parinti. Exista in prezent foarte multe programe afterschool, asa ca trebuie sa il gasiti pe cel potrivit pentru voi, dupa o serie de criterii:

Distanta fata de casa si/sau scoala

E important sa nu fie o distanta prea mare intre centru si scoala/locuinta, pentru ca drumul lung sa nu fie obositor pentru voi si pentru copil. Multe centre ofera varianta de preluare de acasa a copilului sau transportul copilului de la scoala la centru sau de la centru acasa, pentru a facilita tranzitia.

Activitati extracurriculare si optionale

E important sa cunoasteti exact programul zilnic dintr-un astfel de centru si ce activitati include. Activitatile trebuie sa fie potrivite pentru copil, adaptate si complexe. Multe ofera cursuri optionale de limbi straine, arte, sporturi, muzica etc. E important ca cel mic sa invete cat mai multe lucuri si sa isi descoepre hobby-uri, dar si sa se relaxeze. E benefic un afterschool care incurajeaza lectura, artele, dezvoltarea personala etc. E bine sa fie un program structurat clar, cu organizare atenta.

Personal calificat

E esential ca personalul sa fie calificat si specializat in ingrijirea copiilor si lucrul cu cei mici. Copiii trebuie sa fie supravegheati permanent si ajutati la teme si la lectii. Personalul trebuie sa fie calm, sa interactioneze bine cu copiii si sa le ofere tot sprijinul de care au nevoie – pentru teme, dezvoltare, relaxare.

Costuri

Activitatile si toate serviciile incluse variaza in functie de pret. E important sa va stabilit un buget lunar si sa vedeti din acest punct de vedere ce program afterschool este mai potrivit. Preturile sunt in general intre 700-1600 lei lunar, in functie de serviciile oferite. De obicei, se achita separat o taxa de inscriere in program care este nerambursabila si se achita o data pe an, precum si alte taxe pentru activitati si servicii suplimentare.

Spatiu

Un alt criteriu foarte improtant este amplasarea si spatiul disponibil. Cei mici vor petrece ceva timp in acel spatiu, asa ca e necesar sa fie aerisit, destul de mare, luminos si posibilitatea de a petrece timp afara. Trebuie sa fie spatii delimitate – pentru teme, masa, activitati relaxante etc. E recomandat sa aiba sala de mese speciala, bai curate, spatioase si curte generoasa pentru joaca si activitati sportive.

Program si vacante

Verificati care este regulamentul si programul pe durata vacantelor si in zilele libere – cand cei mici nu merg la scoala. E bine sa va orientati spre un progam care sa fie deschis si pe perioada vacantelor, daca e in interesul vostru asa si nu aveti cu cine sa lasati copilul vara. Informati-va si despre eventualele costuri suplimentare si conditiile pentru afterschool in vacanta – Summer School.

Activitati incluse

E important sa analizati bine activitatile incluse in program. De obicei, un afterschool are program de la 12:00 pana la 18:00.

Serviciile oferite si programul la afterschool pot include:

  • preluarea copiilor de la scoala de catre ingrijitori;
  • program de somn;
  • mese si gustari – masa de pranz si gustari – verificati ce include meniul, daca se prepara chiar in centru sau este adus din alta parte etc.;
  • efectuarea temelor si activitati educative suplimentare si de consolidare a cunostintelor invatate la scoala;
  • activitati optionale – pot include lectii de limbi straine, cercuri de lectura, activitati de art&craft – sunt de obicei cu taxa suplimentara etc.

Alte activitati pentru copii includ adesea:

  • activitati sportive – zumba, gimnastica, dans sportiv, balet;
  • ateliere de creatie;
  • cursuri de antreprenoriat si leadership;
  • cursuri de sah;
  • karate;
  • club de lectura;
  • muzica si instrumente muzicale;
  • ateliere de robotica si stiinte;
  • inot;
  • dezvoltare personala;
  • activitati periodice – teatru, film, tabere si excursii;

Pentru inscriere intr-un program Afterschool se achita de obicei o taxa anuala de inscriere, nerambursabila. Documentele necesare la inscriere includ, de obicei:

  • contract/formular de inscriere;
  • fisa de informatii medicale;
  • copii dupa CI ale parintilor, copie dupa certificatul de nastere al copilului;
  • fisa medicala – analize medicale la cerere si carnet de vaccinari, precum si aviz de intrare in colectivitate de la medicul pediatru.

Un program aferschool poate fi solutia pentru tine si copilul tau – pentru a-i asigura un mediu supravegheat, cu oportunitati de invatare si dezvoltare, adaptate nevoilor copilului. Important este sa alegi programul afterschool potrivit pentru tine si familia ta!

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago