Articole

Activitati pentru copii in zilele ploioase

Zilele ploioase de toamna ii pot tine in casa pe cei mici mai mult decat si-ar dori. Insa chiar si in interior putem gasi activitati care sa le capteze atentia si sa ii faca sa uite de vremea de afara.

Cuprins:

1. Faceti experimente stiintifice simple
2. Pregatiti impreuna un desert
3. Cititi impreuna
4. Uitati-va pe albume cu fotografii de familie
5. Faceti un picnic pe covor in sufragerie
6. Ghirlanda de frunze sau alte creatii pe baza de frunze
7. Jucati impreuna board games
8. Pictati folosind materiale neobisnuite
9. Decorati dovleci
10. Implicati-i in activitatile casnice

In zilele ploioase, cand vremea rea ii tine in casa pe cei mici, putem incerca cu ei o serie de jocuri si activitati, potrivite pentru interior, care sa le placa si care sa le dezvolte si noi abilitati. Iata cateva sugestii in acest sens.

1. Faceti experimente stiintifice simple

Exista kituri speciale pentru astfel de experimente, dar puteti improviza si acasa cu ingrediente pe care de obicei le avem in bucatarie.

Exemplul 1 de experiment

De ce aveti nevoie: o farfurie, un plic de bicarbonat de sodiu, otet.

Turnati bicarbonatul de sodiu pe farfurie, sub forma unui musuroi. Apoi peste el, turnati otet. Veti obtine un „vulcan care erupe”, iar copiii vor fi cu siguranta interesati sa incerce si ei.

Exemplul 2 de experiment

De ce aveti nevoie: o sticla transparenta, ulei, apa, colorant alimentar.

Amestecati colorantul alimentar cu apa, apoi turnati apa colorata in sticla. Adaugati cateva linguri de ulei. Puneti capacul si agitati. Copiii vor vedea ca uleiul si apa nu se amesteca. Daca aveti in casa, puteti adauga si o pastila efervescenta in acest amestec si veti obtine un efect spectaculos pentru cei mici.

2. Pregatiti impreuna un desert

Zilele ploioase sunt timpul potrivit pentru a pregati un desert care sa umple casa cu un miros placut. Copiilor le place sa fie implicati in activitatile ce tin de gatit, in special atunci cand e vorba de ceva bun. Fie ca aveti deja o reteta pe care o pregatiti impreuna, fie ca vrei sa improvizati, gatitul impreuna va fi cu siguranta placut pentru copii.

O reteta extrem de simpla si de rapid de facut, la care va pot ajuta si copiii este crumble cu prune. In plus, e un desert la care se folosesc fructe de sezon si nu e nevoie sa adaugati zahar, fiind astfel foarte potrivita pentru cei mici.

De ce aveti nevoie: prune, scortisoara, zahar (optional), faina si unt.

Desfaceti prunele in doua, scoateti samburii si asezati jumatatile de prune cu interiorul in sus, intr-o tava. Presarati deasupra scortisoara si optional, zaharul. Separat, amestecati faina si unt, pentru a obtine un aluat sfaramicios, pe care sa il presarati deasupra stratului de fructe. Optional, puteti presara si migdale, alune sau nuci. Introduceti tava in cuptor, pentru aproximativ jumatate de ora, pana cand crusta incepe sa devina rumena. Alaturi de prune puteti folosi si alte fructe de sezon: piersici, gutui, mere, pere.

3. Cititi impreuna

Cand zilele ploioasa ne tin in casa, o activitate care ne ajuta sa fim oriunde ne duce imaginatia este cititul.

De ce aveti nevoie: carti, o patura moala, o cana cu ceva cald.

Inveliti cu o patura pufoasa sau asezati in locul special pentru citit, cartile si cititul aduc numeroase beneficii pentru copii, indiferent de varsta. Ploile si vremea racoroasa de toamna sunt si un prilej potrivit de a citi carti pe tematica acestui anotimp, coreland informatiile din carte cu cele pe care le simtim: e mai rece, vremea e mohorata, ploua, frunzele copacilor se ingalbenesc si cad, ziua se scurteaza etc.

4. Uitati-va pe albume cu fotografii de familie

De cand avem la indemana telefoanele inteligente cu care facem sute de fotografii, rareori revenim asupra lor sa le vedem sau nu ne mai gandim sa le printam, ca sa le punem intr-un album fizic. Insa daca avem albume cu fotografii de familie, este o ocazie potrivita sa stam cu cei mici si sa depanam povesti.

Este si o ocazie pentru parinti de a-si propune sa selecteze din fotografiile pe care le au doar in format electronic, pentru a le printa si a le transforma in noi albume.

5. Faceti un picnic pe covor in sufragerie

Chiar daca zilele ploioase nu va permit sa faceti un picnic pe iarba, il puteti face pe jos in sufragerie.

De ce aveti nevoie: o patura, un cos de picnic (optional), gustarile preferate, fructe, prajituri si orice le mai place copiilor si aveti in casa.

Celor mici le plac activitatile inedite si cu aceasta activitate s-ar putea sa le reduceti supararea ca nu pot merge afara sau ca nu se pot bucura de un astfel de picnic in natura.

6. Ghirlanda de frunze sau alte creatii pe baza de frunze

De ce aveti nevoie: frunze in cat mai multe culori (galbene, verzi, aramii), sfoara, un perforator sau varful unui creion/pix pentru a gauri frunzele.

Taiati o bucata de sfoara de aproximativ 1 metru sau mai mare ori mai mica, in functie de dimensiunea pe care doriti sa o aiba ghirlanda. Cu perforatorul sau cu varful creionului, faceti o gaura in mijlocul frunzei, apoi introduceti-o pe sfoara. Procedati la fel si cu restul de frunze. Este o activitate potrivita pentru exersarea abilitatilor motrice, dar este si o ocazie potrivita de a le povesti copiilor despre schimbarile prin care trec frunzele si implicit natura odata cu venirea toamnei.

Dupa ce terminati ghirlanda, o puteti agata pe un perete sau undeva la vedere, astfel incat cei mici sa vada rezultatul muncii voastre impreuna.

Tot cu frunze puteti decora un borcan mai mic, in care sa aduagati la final o lumanare. Veti obtine astfel un mic felinar. De asemenea, puteti lipi frunze colorate si crengute pentru un tablou de toamna, care sa faca mai frumoase zilele ploioase.

7. Jucati impreuna board games

Jocurile de echipa, in care copiii se joaca impreuna cu fratii, parintii, prietenii sau alti membri ai familiei, ii ajuta foarte mult in a invata sa respecte reguli si sa isi astepte randul. Dar este totodata o ocazie potrivita pentru a petrece timp impreuna si de deconectare de la rutina si responsabilitatile zilnice.

De ce aveti nevoie: jocuri board games; exista jocuri de acest timp chiar si pentru copii de 3 ani, pe care le puteti gasi in librarii sau magazine specializate, mai ales online.

8. Pictati folosind materiale neobisnuite

Daca celor mici le place sa picteze, aratati-le noi modalitati de a picta decat cele cu care sunt obisnuiti.

De ce aveti nevoie: acuarele (ideal in tuburi, dar si in varianta de pastila sunt potrivite); un cartof mic;
o folie de plastic cu bule mici.

O prima varianta este sa taiati cartoful in doua si sa crestati un model in miezul acestuia. Puneti culoare peste acest model si lipiti peste foaia de desen. Procedati la fel si cu cealalta jumatate de cartof sau si cul alti cartodi, daca cei mici sunt interesati si de alte modele.

Folia de plastic o puteti utiliza in doua variante. In prima, plansa de desen va fi folia cu bule, pe care cei mici vor picta cu degetele. Pe cei mai mici ii puteti picta pe toata palma, ca apoi sa o lipeasca pe folie. Este o activitate senzoriala distractiva in general pentru copii, mai ales ca bulele de plastic mai si pocnesc in timpul jocului.

Mai multe idei de activitati senzoriale pentru copiii mici gasiti in acest articol.

O alta metoda de a folosi folia cu bule este sa o decupati in diferite forme, pe care copiii sa le introduca in acuarele si sa faca modele colorate pe hartie.

9. Decorati dovleci

Nu trebuie sa sarbatoriti neaparat Halloween-ul pentru a decora dovlecii. Copiii vor fi curiosi si incantati sa faca aceasta activitate cu unul dintre parinti (daca sunt mai mici). Iar din miezul dovleacului puteti pregati si o placinta sau dovleac copt.

De ce aveti nevoie: un dovleac portocaliu de marime potrivita sau mare sau dovlecei mici decorativi.

Scobiti miezul dovleacului, apoi decorati-l dupa imaginatia voastra – sub forma unui chip, cu motive geometrice decupate etc. De asemenea, ii puteti folosi ca felinare, adaugand in interior lumanari. La copiii mici, asigurati-va ca sunt in siguranta in ceea ce priveste cutitul si lumanarea (si sursele de foc cu care o aprindeti).

10. Implicati-i in activitatile casnice

Nu in ultimul rand, copiii pot ajuta la activitatile din casa: pregatirea mesei, ordinea din camera, impaturirea hainelor curate si multe altele, avand in vedere si varsta lor. Zilele ploioase pot fi o ocazie de a face ordine in haine, in carti, in jucarii etc.

Imediat ce vremea va permite sa iesiti afara, imbracati-i pe copii cu haine potrivite (salopete impermeabile, cizme de ploaie) si lasati-i sa se bucure din plin de baltile care s-au format pe jos dupa ploaie.

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago