Activitati Montessori pot fi o alegere excelenta de petrecere a timpului de joaca cu cel mic. Iata o lista cu 10 astfel de activitati, pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.
CUPRINS:
1. Ce este metoda Montessori?
2. Beneficiile Montessori
3. 10 activitati Montessori
Metoda Montessori a fost dezvoltata de dr. Maria Montessori la inceputul anilor 1900. Este o metoda specifica de educare centrata pe copii, care implica activitati conduse de copii, desfasurarea lectiilor cu copii de varste diferite si profesori care incurajeaza independenta in randul elevilor.
Dr. Montessori a considerat ca cei mici invata mai bine atunci cand aleg ce sa invete. Intr-o clasa Montessori se gasesc diverse statii de activitati pe care copiii le pot alege pe tot parcursul zilei, iar profesorii nu stau in fata clasei. Foloseste un alt sistem de notare si se pune accentul pe elev si tot ce tine de el – dezvoltarea sociala, emotionala, intelectuala si fizica.
Iata cele mai mari avantaje ale activitatilor de tip Montessori:
Citeste si despre importanta jocului in dezvoltarea copilului.
Ce este o activitate „Montessori”? Scopul principal al filozofiei Montessori este: „Ajuta-ma sa o fac singur”. Acesta este motivul pentru care activitatile Montessori favorizeaza autosuficienta, independenta, gandirea critica si dezvoltarea motorie fina. Cel mai important, activitatile Montessori sunt adaptate la interesele si nevoile dezvoltarii copiilor. Puteti folosi jucarii Montessori, produse din materiale ecologice, sustenabile, fara coloranti chimici etc.
Activitatile Montessori se bazeaza pe mai multe principii, din toate ariile de dezvoltare:
Iata 10 activitati Montessori pentru cei mici:
Este o activitate Montessori 3 ani si mai mult, ce antreneaza spiritul practic si atentia. Dati-i copilului mai multi nasturi de dimensiuni sau culori diferite si boluri mici pentru a-i sorta. De exemplu, daca ii oferiti nasturi rosii, albastri si verzi, dati trei boluri mici pentru a-i sorta. Orice tip de obiect care il intereseaza pe cel mic poate fi folosit pentru sortare. De asemenea, se poate face sortare si cu obiecte mai mari, ca sosetele. Copilul invata astfel despre responsabilitate in acelasi timp, in potrivirea sosetelor. Este o lectie minunata in ceea ce priveste diferentierea vizuala, precum si atentia. Puteti face asta si cu monede – sortarea monedelor in functie de marime si de tip, sau cu diferite leguminoase – fasole, mazare, soia etc.
Este o activitate senzoriala. Oferiti-i copilului o cutie care sa contina cateva (aproximativ 10) obiecte tematice din casa (de exemplu, mici jucarii sau obiecte din bucatarie). Spuneti-i sa inchida ochii si sa foloseasca doar mainile pentru a ghici care sunt obiectele. In fiecare zi poti pune alte obiecte si tot asa. Grija mare ca acele obiecte sa nu fie prea mici, sa nu fie periculoase pentru el si sa fie interesante si potrivite pentru varsta sa. Poti folosi cuburi Lego, pensule, carticele, cartonase, ustensile de bucatarie, o papusica, o masinuta, jucarioare de plus, frunze, castane etc.
Este tot o activitate senzoriala, ce antreneaza simtul olfactiv. Face parte din cateforia activitati montessori 3 ani. Umpleti cateva sticlute sau borcanase cu bucatele de vata imbibate in esente sau arome naturale, ca scortisoara, ierburi, condimente, flori etc. Lasati copilul sa simta mirosul si sa ghiceasca ce e. Pentru un copil mai mare, puteti oferi doua seturi de sticle si lasati-l sa potriveasca mirosurile.
Pictura este un tip de activitate artistica. Ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte creativitatea. Pot incepe cu 2-3 culori simultan pana cand invata sa clateasca singur pensula si sa curete. Apoi, pot picta cu mai multe culori si pot folosi chiar degetele pentru a picta – pictura cu degetelele. O alta activitate Montessori de acest tip este amestecarea culorilor. Umpleti sticlute mici cu diferite culori – rosu, albastru, galben. Lasati copilul sa amestece culorile intr-o paleta de culori pentru a explora cum se obtin diferite alte culori prin combinatii. Mai ales pentru pictura cu degetelele trebuie sa folositi vopsea non-toxica.
Este o activitate practica pentru copiii putin mai mari. Se foloseste un ac, dar nu cu varf ascutit. De asemenea, vor avea nevoie de o varietate de margele. Lasati copilul sa isi exploreze creativitatea, formand diverse combinatii de culori, forme de margelute si dimensiuni.
Cutiuta cu povesti face parte din categoria de activitati lingvistice. Oferiti-i copilului un cosulet cu o serie de articole de sezon – de exemplu, un fruct, un anumit obiect, un ornament etc. si incurajati copilul sa nascoceasca o poveste pe baza lor. Daca cel mic stie sa scrie, il poti incuraja sa scrie povestea, daca nu, doar sa o spuna si sa scrieti voi.
Alegeti un set de jucarii sau obiecte de uz casnic (de exemplu, dinozauri si rinoceri, papusa, minge, ustensile de bucatarie etc.) si aratati-i copilului cum sa potriveasca numele obiectelor pentru a rima. In mod alternativ, faceti o runda cu un cuvant si ganditi-va reciproc la o rima.
Citeste si cele mai frumoase Ghicitori pentru copii.
Din categoria de activitati pre-matematice / matematice, jocul cu numere si obiecte poate fi extrem de practic. Exerseaza cu copilul sa invate sa numere jucand un joc de acest tip. Spune ceva de genul: „Adu-mi 8 cuburi Lego galbene” sau „Adu 3 creioane colorate”. Copilul va trebui sa retina numarul si tipul obiectelor.
Jocul Fiinte vs Obiecte face prte din categoria de activitati stiintifice. Explicati-i copilului diferenta dintre fiintele vii si cele care nu traiesc – de exemplu, o planta de casa este „vie”, dar ghiveciul in care se afla este „obiect”, nu e viu. Faceti mici etichete („vii” pe hartie colorata si „obiecte” pe hartie alba, astfel incat cei mici sa poata spune diferenta) si lasati copilul sa eticheteze lucrurile din casa ca fiind vii sau nu.
Jocul puzzle la distanta antrenezaza abilitatiile mototiri brute. Ia orice puzzle pe care il iubeste copilul si pune-l in camera de zi. Spune-i sa construiasca puzzle-ul in camera sa, asa ca trebuie sa mearga inainte si inapoi de fiecare data pentru a gasi o piesa. Acest tip de joc la distanta este folosit tot timpul in salile de clasa Montessori, pentru a mentine copiii in miscare si pentru a-i incuraja sa exerseze memoria (adica ce piesa au nevoie) in mintea lor in timp ce merg pe jos.
De asemenea, alte activitati Montessori distractive pot include:
Iti recomandam si: Cum sa iti inveti copilul sa faca la olita – 5 metode Montessori pe care sa le folosesti
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…