O mama echilibrata – ce obiceiuri putem introduce in viata noastra de zi cu zi astfel incat sa fim in echilibru cu noi insine? Iata cateva idei in acest sens.
1. Cunoaste-ti nevoile si implineste-le
2. Acorda-ti in fiecare zi timp pentru tine
3. Exprima-ti emotiile, nu le reprima
4. Dezvolta-ti o retea de suport
5. Odihneste-te
6. Ai grija de relatia de cuplu
7. Solicita ajutor atunci cand ai nevoie
8. Fa miscare cat mai des
9. Evita sa te compari cu alte mame
10. Ajusteaza-ti asteptarile nerealiste
O mama echilibrata este idealul spre care multe mame tind. Provocarile vietii de parinte ne impiedica uneori sa ajungem la acest echilibru, cu atat mai mult daca jonglam si cu viata profesionala sau avem dificultati si in viata noastra emotionala.
Trecerea de la viata fara copii la cea de parinte este una dintre perioadele de maxima reorganizare a vietii, conform cercetarilor din psihologia dezvoltarii. Nasterea unui copil si cresterea lui aduc extrem de multa bucurie si implinire unei mame. Dar maternitatea vine totodata si cu numeroase provocari, perioade dificile si stres. De aceea e important ca in primul rand mama sa aiba grija de ea si de starea ei de bine, sa devina o mama echilibrata, pentru a le oferi la randul ei copiilor echilibru.
Iata cateva exemple de obiceiuri pe care le putem putem adopta si practica astfel incat sa fim in echilibru cu noi insine. Ordinea acestor obiceiuri este aleatorie, ele nu sunt ierarhizate dupa importanta.
Cand resursele noastre sunt la limita si avem nevoi neimplinite, de la cele de baza (fiziologice), pana la cele de auto-realizare, devine mult mai greu sa le putem raspunde copiilor asa cum ne-am dori.
Din pacate, uneori mama poate ajunge sa puna pe pauza tot ceea ce o face fericita si implinita pentru a se dedica copilului si nevoilor ei. Acest lucru poate duce la acumularea de frustrare, oboseala, dificultati de relationare. Pe termen lung, neglijarea propriilor nevoi poate duce la afectarea sanatatii lor fizice si psihice.
Oricat de cliseica a devenit aceasta recomandare, timpul pentru sine este benefic pentru orice persoana, dar cu atat mai mult in cazul mamelor. De ce? Cresterea si ingrijirea unui copil necesita resurse importante din partea mamei, mai ales in primii ani de viata ai copilului – energie, rabdare, timp, disponibilitate emotionala.
Timpul pentru tine inseamna orice activitate prin care iei pauze de la rutina, in special atunci cand majoritatea timpului o petreci in activitati cu si pentru copil. Activitatile relaxante, hobby-urile, iesirile fara copii, dezvoltarea unei pasiuni – sunt doar cateva exemple.
Practicarea metodelor de relaxare, mindfulness, yoga este foarte benefica pentru a oferi corpului si mintii o pauza bine-venita, ajutandu-te sa devii o mama echilibrata.
Cand ne reprimam emotiile pentru ca sunt prea dificil de suportat, aceste emotii nu dispar; dimpotriva, se intorc impotriva noastra mai puternic.
Numeste emotiile pe care le simti si incearca sa afli ce anume iti transmit, de ce apar. Poate esti prea obosita? Poate ai nevoi pe care nu ai avut cum sa le satisfaci?
Vorbeste despre ceea ce simti, impartasind experientele si emotiile cu o persoana in care ai incredere, care te nu va judeca si care iti ofera sprijin. Partenerul, mama, o prietena sau familia iti pot oferi suportul de care ai nevoie. Simplul fapt de a impartasi aceste emotii si a fi ascultata pot face o mare diferenta pentru starea ta de bine. Deseori a povesti despre greutati te ajuta in ventilarea emotionala, dar te ajuta si sa pui lucrurile in perspectiva si sa incepi sa cauti solutii.
Odata cu aparitia copiilor, relatiile sociale se filtreaza si se reconfigureaza. Unele se pierd, in timp ce altele noi se dezvolta. Insa relatiile sociale sunt un aspect important pentru starea noastra de bine si pentru sanatatea mintala in general. Cu atat mai mult, in perioadele dificile si vulnerabile ale inceputului maternitatii, mamele au nevoie de sprijinul oferit de persoanele apropiate si de socializare.
Reteaua de suport se refera la relatiile cu acele persoane cu care rezonezi, pe care stii ca te poti baza, in care poti avea incredere si care iti ofera sprijin.
Acolo unde exista aceasta posibilitate, foarte utila este participarea in cadrul grupurilor de suport pentru mame. Organizate fizic sau in mediul online, aceste intalniri ajuta mamele sa vorbeasca despre provocarile si dificultatile cu care se confrunta, sa primeasca si sa ofere sustinere celorlalte participante si sa invete din experientele celorlalte.
Oboseala mamelor este una dintre provocarile cu care acestea se confrunta, atat imediat dupa nastere, dar si cand copiii devin mai mari. Privarea de somn, fie printr-o cantitate insuficienta, fie printr-o calitate scazuta a somnului, isi pune amprenta asupra functionarii mamelor.
Intr-o anumita masura, odihna insuficienta este un aspect inevitabil al vietii de parinte.
Privarea de somn ne afecteaza pe toate planurile. Somnul insuficient ne poate compromite capacitatea de a ne concentra, de a memora sau a ne aminti informatii, de a lua decizii.
La nivel emotional, o lipsa de somn poate duce la iritabilitate, anxietate, o reducere a abilitatii de a ramane calmi in fata unor stimuli negativi. Pe termen lung, privarea cronica de somn poate creste riscul de depresie, anxietate sau alte tulburari psihice.
O mama echilibrata este si o mama odihnita, prin prisma importantei pe care o are somnul pentru sanatatea si functionarea noastra.
Fa odihna o prioritate. Tentația de a face orice altceva în acest timp poate fi mare (spalatul vaselor, curatenie, alte activitati amanate). Dar odihna te ajuta nu doar sa functionezi bine, ci este implicata si in dispozitie, luarea deciziilor, siguranta, performanta.
Mai multe informatii despre somn si oboseala in cazul mamelor – in acest articol.
Dupa aparitia copiilor, devine mult mai greu sa dedici la fel de mult timp si energie pentru relatia de cuplu. Vorbiti deschis despre nevoile si dificultatile pe care le intampinati, planificati si cautati solutii impreuna, iar cand este posibil, dedicati-va timp doar pentru voi.
Implica partenerul in tot ce tine de ingrijirea copilului, dar si de activitatile legate de casa. Impartiti sarcinile, astfel incat sa nu fii coplesita cu toate. De asemenea, ajutorul altor persoane din familie sau prieteni, care sa poata sta cu copilul in timp ce te odihnesti – este binevenit. Sau daca volumul sacinilor ce tin de casa si gospodarie te coplesesc, cauta alternative in aceasta directie. Uneori cei din jur ar vrea sa ajute, dar nu stiu cum sa o faca. De aceea, solicita acest ajutor si accepta-l fara sa te simti vinovata sau o mama mai putin buna.
Iesi cat mai des din casa, chiar si pentru o scurta plimbare. Mersul pe jos, petrecerea timpului in aer liber si pauza pe care o iei astfel de la mediul in care iti petreci majoritatea timpului iti vor aduce o imbunatatire a starii de spirit. Activitatea fizica are efect antidepresiv, datorita endorfinelor si serotoninei care sunt secretate intr-o cantitate mai mare cand faci sport. De aceea, include in programul tau, in limita posibilitatilor, cat mai multa miscare.
Comparatia cu alte mame poate fi o sursa de frustrare, dezamagire, vina, neincredere in propriile capacitati. Cand ne comparam, este imposibil sa avem in vedere toti factorii implicati, pentru ca nu avem cum sa cunoastem in detaliu viata altcuiva. Pe de alta parte, astfel de comparatii aduc putine beneficii. Mult mai util este sa ne comparam cu noi insine, sa ne uitam la evolutia noastra, la lectiile pe care le-am invatat de cand am devenit parinti.
Presiunea pe care o mama o resimte de a atinge niste standarde nerealiste, stabilite de ea insasi, are la baza o voce interioara critica, care le spune ca nu sunt suficient de bune, ca nu fac suficient, ca orice ar face nu e de ajuns etc. Aceste standarde si imposibilitatea de a le atinge o impiedica sa fie o mama echilibrata, dar ii si provoaca un puternic stres, disconfort emotional si o serie de emotii – furie, frustrare, vina, dezamagire.
Putem face mai flexibile aceste standardele nerealiste incepand sa ne dam voie sa facem lucrurile imperfect. Apoi sa raspundem cu contraargumente la autocritica dura care vine atunci cand nu am reusit sa facem cum ne-am propus. Iar cand lucrurile nu merg asa cum ne-am fi dorit, sa ne concentram pe aspectele pozitive: ce am reusit? ce a mers totusi bine?
(1) Improving Maternal Mental Health – https://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/Perinatal_depression_mmh_final.pdf
(2) Feelings, relationships and pregnancy – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/feelings-relationships-and-pregnancy
(3) Perfectionism – https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/perfectionism
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…