Articole

10 idei de activitati cu apa pentru copii

Activitati cu apa pentru copii – Apa este o resursa importanta pe care sa o folosim in joaca celor mici, ajutandu-i in acelasi timp in cunoasterea lumii care ii inconjoara. Iata cateva idei de activitati cu apa pe care le putem realiza atat in interior, cat si afara, in special in zilele mai toride de vara.

  1. Balaceala in piscine gonflabile
  2. Baloane umplute cu apa
  3. Joaca pe malul apei
  4. Pistol cu apa colorata
  5. Joaca in baltile formate de ploaie
  6. Cutii senzoriale cu apa
  7. Activitati de transfer al apei
  8. Spalati jucariile
  9. Barci de hartie pe apa
  10. Pescuit acasa
Apa este unul dintre elementele naturale care ii atrag pe cei mici si ofera posibilitatea de a crea numeroase activitati distractive. Nu avem nevoie de jucarii sau sofisticate pentru le pune in practica, iar activitatile de joaca ce implica apa ii distreaza pe copii si pot fi un bun prilej de invatare.

Beneficiile jocului cu apa

Cateva dintre lucrurile pe care copiii le pot invata prin joaca cu apa pot include:
  • ideea de cauza-efect – copiii inteleg ca o actiune poate cauza un anumit efect; de exemplu, daca dam drumul unui obiect greu in apa, se va scufunda;
  • rezolvarea de probleme – de exemplu, daca transferam apa cu o lingura dintr-un vas in altul, e posibil sa pierdem mai multa apa pe drum; dar daca turnam dintr-un vas in altul sau folosim un polonic, vom pierde mai putina apa;
  • dezvoltarea creativitatii – unele jocuri cu apa pun la lucru imaginatia copiilor (o cutie cu apa poate deveni fundul unui ocean, un vas cu spuma poate deveni spalatorie de masini etc.);
  • expunerea la principii si fenomene fizice – joaca cu apa este o ocazie in care copiii pot intelege si vedea ce inseamna ca un obiect pluteste sau se scufunda, ca apa ingheata, ca apa poate avea temperaturi diferite etc;
  • joaca cu apa este antrenanta pentru copii, dar poate fi si relaxanta.
Activitati cu apa – idei pentru afara

1. Balaceala in piscine gonflabile

Balaceala in mare sau in piscina este una dintre cele mai placute activitati de vara, deopotriva pentru copii si adulti. Dar cei mici pot avea parte de balaceala si in piscine gonflabile, pe care le putem folosi in multe alte locatii decat la mare. In curtea casei, la bunici, cand mergem la picnic sau in orice alt context in care ni se pare potrivit sa umflam piscina si sa o umplem cu apa, le vom asigura copiilor o activitate distractiva si racoritoare pentru zilele foarte fierbinti de vara.

2. Baloane umplute cu apa

Umplerea baloanelor cu apa si joaca cu acestea este o alta activitate potrivita pentru zilele toride de vara, cand simtim nevoia sa ne racorim. Umpleti cat mai multe baloane cu apa, legati-le strans astfel incat sa nu se desfaca si organizati o “bataie” cu baloanele de apa. O alta idee de utilizat baloanele umplute cu apa este sa legati o sfoara intre doi copaci si sa agatati de ea aceste baloane, la inaltimea copiilor. Apoi cu un bat sa le loveasca si sa le sparga (un fel de pinata cu baloane de apa).

3. Joaca pe malul apei

Excursiile ocazionale in apropierea unei ape (rau, lac, mare) pe care le facem impreuna cu cei mici sunt un prilej foarte bun de a explora natura si de a cunoaste viata de langa si din apa. Nu doar ca le putem vorbi copiilor despre (si arata, acolo unde se poate) vegetatia de langa apa, vietatile de langa si din apa, dar ei pot si sa se joace si sa exploreze aceste zone naturale: sa arunce cu pietre in apa; sa “pescuiasca” cu un bat matasea broastei; sa urmareasca pestii sau broastele din apa; sa asculte pasarile din zona. Important! Supravegheati indeaproape copiii, nu ii lasati singuri si vorbiti cu ei despre posibilele pericole daca se aventureaza in apa.

4. Pistol cu apa colorata

Pe langa joaca clasica cu pistolul cu apa, o activitate care le poate capta atentia pentru o perioada este sa umpleti pistolul cu apa colorata si sa “picteze” cu el un tablou. Folositi colorant alimentar sau acuarele pentru a colora apa si un carton mare si alb ca suport.

5. Joaca in baltile formate de ploaie

Baltile de apa de pe jos, care se formeaza dupa ploaie, ofera ocazia unei mari bucurii pentru cei mici. Atat timp cat sunt imbracati cu hainele potrivite (salopete impermeabile, cizme de ploaie), nimic nu ii va impiedica sa sara bucurosi in balti, sa alerge prin apa sau sa mearga cu bicicleta sau trotineta prin ele.
Activitati cu apa – idei pentru interior Apa poate fi folosita in experimentele stiintifice pe care le incercati cu cei mici, in activitati senzoriale sau de explorare. Pentru aceste activitati cu apa, aveti in vedere ca locul in care le realizati cu cei mici se va putea umple de apa.

6. Cutii senzoriale cu apa

Cutiile senzoriale sunt foarte versatile, putand fi create cu o diversitate de materiale. Apa este atat o resursa foarte la indemana, cat si una care copiilor le va placea foarte mult. Iata cateva idei:
  • Aveti nevoie de o cutie de plastic sau de un bol de plastic mai mare, pe care sa il umpleti pe jumatate cu apa. In apa, adaugati jucarii mici, pe care copii sa le adune cu un polonic sau o lingura mai mare. In loc de jucarii, puteti pune petale de flori, dopuri de pluta, litere sau cifre din plastic, mingi de ping-pong, cuburi de gheata, frunze etc. La copiii mai mari, le puteti vorbi despre diferenta dintre obiecte: unele plutesc in timp ce altele se duc pe fundul vasului.
  • Cutie senzoriala tematica “Viata subacvatica”: umpleti cu apa o cutie de plastic transparenta, in care adaugati cateva picaturi de colorant alimentar albastru si amestecati pentru omogenizarea culorii. Adaugati pe fundul cutiei scoici, cochilii de melci, pietricele si jucarii micute care imita elemente din viata subacvatica: pesti, stele de mare, broaste testoase si altele.
  • Intr-o cutie de plastic in care puneti apa, adaugati pe deasupra niste spuma. Spuma o puteti face mixand in robotul de bucatarie apa si sapun lichid pentru copii. In cutie, ascundeti mici obiecte sau jucarii pe care cei mici sa le gaseasca.
Mai multe idei de cutii senzoriale si activitati senzoriale in general – in acest articol.

7. Activitati de transfer al apei

Aceste activitati care presupun mutarea apei dintr-un recipient in altul, in diverse forme, ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte coordonarea ochi-mana si sa iti dezvolte abilitatile motrice. Aveti nevoie de cateva recipiente de diferite dimensiuni. Umpleti un vas cu apa, din care apoi copilul va turna in celelalte. Sau poate turna dintr-o sticla, dintr-o cana sau dintr-un ibric. O alta idee este sa transfere apa folosind un burete. Dintr-un vas cu apa, inmoaie buretele uscat, care va absorbi apa, apoi il stoarce intr-un alt recipient. Tot pentru transferul apei puteti apela la o pipeta speciala pentru copii, cu care sa ia apa dintr-un vas si sa o picure cu pipeta in altul. Apa poate fi transferata si sub forma ei inghetata. Puneti intr-un vas cuburi de gheata, apoi dati-le copiilor diverse unelte de bucatarie (clesti, spumiere, linguri, palete) cu care sa transfere cate un cub de gheata din vas intr-un altul.

8. Spalati jucariile

Pe cat de simpla pare aceasta activitate, pe atat de mult le place copiilor. Este o joaca potrivita atat pentru interior, cat si pentru afara. Cateva jucarii (murdare sau nu), un vas incapator in care sa turnati apa, spuma, un burete si un prosop cu care sa le usuce – ii vor tine captivati. Pentru a face mai complexa activitatea, puteti pune un vas cu spuma si unul cu apa simpla, in care sa fie clatite jucariile. In locul jucariilor, pot fi folosite fructe si legume din plastic, piese din vesela de jucarie si orice alte obiecte ar fi de interes pentru ei.

9. Barci de hartie pe apa

Umpleti un recipient mai mare cu apa (o cutie de plastic, un lighean mai mare) si construiti barcute din hartie. Apoi aratati-le cum sa le lanseze pe apa. Copiilor mai mari le puteti si povesti despre cum unele obiecte plutesc pe apa pentru ca sunt mai usoare. De asemenea, puteti improviza mici barci din dopuri de pluta, cu ajutorul unor scobitori si hartie (pentru catarg si panze).

10. Pescuit acasa

Intr-un recipient incapator, pe care il umpleti cu apa, adaugati pestisori de jucarie sau decupati din hartie colorata. Cu ajutorul unei site, copiii pescuiesc pestisorii din apa. In locul pestilor puteti pune piese de lego, pompoane colorate, pietricele, frunze, flori sau orice alte obiecte pe care le aveti la indemana si care pot fi “pescuite” in acest mod.
Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

7 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago