Articole

10 activitati senzoriale pentru copiii mici

Activitatile senzoriale pentru cei mici sunt o modalitate distractiva de a se juca, un prilej de explorare si invatare si nu in ultimul timp, de a petrece timp impreuna cu parintii. Iata cateva idei de activitati senzoriale simple si usor de realizat cu copiii.

Cuprins:

1. Baloane senzoriale
2. Pictura tactila 
3. Spaghetti colorate
4. Sticle parfumate
5. Cutii senzoriale
6. Sticle senzoriale
7. Punga senzoriala cu spuma de ras
8. Cuburi de gheata cu flori
9. Activitati cu pompoane
10. Mersul pe folie cu bule mari

Activitati senzoriale sunt acele activitati care stimuleaza simturile copiilor (vizual, olfactiv, auditiv, tactil, gustativ). Aceste activitati ii incurajeaza pe copii sa exploreze, sa se joace, sa devina inventivi si in acelasi timp le starneste curiozitatea pentru experimentele stiintifice (in cazul celor mai mari), pentru ca majoritatea acestor activitati au la baza principii simple de fizica.

Un alt beneficiu al activitatilor senzoriale este faptul ca parintii se implica in joaca celor mici, de la adunarea materialelor si confectionarea celor necesare activitatilor, pana la joaca efectiva alaturi de copii. Acest lucru contribuie la conectarea dintre copil si parinte, importanta pentru dezvoltarea emotionala a copiilor.

Multe activitati senzoriale pot fi realizate cu materiale pe care de cele mai multe ori le avem in casa. Astfel, nu e nevoie de jocuri sau jucarii scumpe pentru ca cei mici sa se implice in joaca si sa le placa.

Iata zece sugestii de activitati senzoriale pe care le puteti incerca cu copiii mici. Unele dintre ele ii vor atrage si pe copiii mai mari. Puteti improviza pe baza acestora, adaugand acele elemente care stiti sa ii atrag pe cei mici

Foarte important!
Supravegheati copiii mici si nu ii lasati singuri atunci cand se joaca cu jocurile si activitatile prezentate in continuare.

Baloane senzoriale

Baloanele senzoriale sunt foarte simplu de facut, cu ingrediente pe care le avem in casa. Aceste baloane stimuleaza simtul tactil si motricitatea celor mici. Sunt potrivite pentru toate varstele. Chiar si pentru adulti pot fi folosite ca metoda anti-stres, in special cele umplute cu faina.

De ce aveti nevoie:

  • baloane de culori diferite;
  • diverse umpluturi: faina, boabe de fasole, boabe de orez, malai etc.

Umpleti fiecare balon cu cate o umplutura, apoi innodati-le strans. Baloanele cu faina pot fi usor modelate, iar cele umplute cu diferite boabe ii atrag pe cei mici si prin zgomotele pe care le produce manipularea baloanelor. Pe copiii mai mari ii puteti ruga sa ghiceasca continutul baloanelor, bazandu-se pe simtul lor tactil.

Asigurati-va ca legati strans baloanele, astfel incat sa nu curga umplutura.

Pictura tactila

Daca celor mici le place sa picteze si sa isi foloseasca degetele pentru a picta, iata o varianta senzoriala mai stimulanta decat pictura cu degetele.

De ce aveti nevoie:

  • acuarele (ideal in tuburi, dar si varianta de pastila sunt potrivite);
  • o folie de plastic cu bule mici.

Plansa de desen va fi folia cu bule, pe care cei mici vor picta cu degetele. Este o activitate tactila, care stimuleaza prin textura diferita a foliei comparativ cu coala de hartie, cu care sunt obisnuiti.

O alta metoda de a folosi folia cu bule este sa o decupati in diferite forme, pe care copiii sa le introduca in acuarele si sa faca modele colorate pe hartie.

Spaghetti colorate

E o activitate care necesita mai multa pregatire, dar de obicei e foarte pe placul celor mici. In schimb, stransul acestora dupa joaca ia de obicei mai mult timp. Pentru inceput, puteti testa cu o punga de spaghetti, iar daca are succes, sa incercati cu o cantitate mai mare data urmatoare.

De ce aveti nevoie:

  • spaghetti;
  • colorant alimentar in diverse culori;
  • cutie in care sa puneti pastele pentru joaca celor mici.

Fierbeti pastele ca pentru consum, insa lasati-le la fiert un timp mai scurt, pentru a obtine o fermitate mai accentuata. Clatiti-le bine cu apa rece, apoi adaugati colorantul alimentar. Lasati-le sa se usuce, intinzandu-le pe o tava sau prosop; ulterior indepartati excesul de apa cu un servetel de hartie. Puteti incerca si varianta de spaghetti simpli, fierti, fara a-i mai colora.

Puneti-i in cutie si lasati-i pe copiii sa ii exploreze. Ideal ar fi sa alegeti un loc de joaca ce poate fi usor de curatat ulterior (unde nu aveti covor, de exemplu).

Sticle parfumate

Daca majoritatea activitatilor senzoriale se concentreaza pe simturile tactil si vizual, aceasta se adreseaza mirosului.

De ce aveti nevoie:

  • sticlute sau borcanase;
  • ingrediente cu miros intens din bucatarie: coaja de portocale, condimente si plante aromatice (cimbru,
  • piper, busuioc, scortisoara, levantica), cafea, plante pentru ceai (menta, tei, musetel) etc.

In cazul copiilor mici, ideea este sa ii familiarizati cu aceste mirosuri. Dati-le pe rand sa miroasa cate o sticluta, spunandu-le si ce contine fiecare. Observati si expresiile lor faciale, incercand sa vedeti care dintre ele le plac mai mult. Le puteti povesti despre mancarurile sau bauturile in care le adaugati, apoi la momentul mesei unde ati pregatit ceva cu aceste ingrediente, sa le reamintiti.

La copiii mai mari, dati-le sa miroasa cu ochii inchisi (sa nu vada continutul) si sa incerce sa ghiceasca ce anume are fiecare sticluta/borcanas inauntru.

Cutii senzoriale

Cutiile senzoriale ofera o paleta larga de combinatii, iar daca celor mici le place ideea si sunt captivati de aceasta activitate, o puteti relua cu alte combinatii. Avantajul este ca si aceasta activitate senzoariala poate fi realizata cu ce aveti prin casa.

De ce aveti nevoie:

  • o cutie de plastic mare sau mijlocie;
  • diverse umpluturi: malai, paste, boabe de fasole, orez, arpacas, spuma; (spuma o puteti face mixand in robotul de bucatarie apa si sapun lichid pentru copii);
  • piese mai mari pe care sa le ascundeti in umplutura pe care alegeti sa o folositi: castane, scoici, litere ale alfabetului, diverse jucarii mici.

Puneti in cutia de plastic “umplutura”, apoi ascundeti in ea obiectele mai mari. Invitati-i pe cei mici sa le descopere si sa le scoata cu manutele.

Sticle senzoriale

Potrivite atat pentru bebelusi, cat si pentru copiii mici, sticlele senzoriale sunt usor de realizat si cu o plaja larga de optiuni de umplere.

De ce aveti nevoie:

  • sticle mici de plastic (0,5 l), preferabil transparente si fara eticheta, pentru a se putea vedea bine continutul;
  • apa;
  • colorant alimentar in ce culori preferati;
  • ulei;
  • bilute, zaruri, pompoane, sclipici, scoici, nasturi colorati si orice alte obiecte micute si atragatoare pentru cei mici.

Umpleti trei sferturi din sticla cu apa colorata si un sfert cu ulei. Apoi adaugati obiectele micute in sticla. Asigurati-va ca strangeti bine dopul sticlei, astfel incat sa nu poata curge din ea. Intoarceti sticla cu susul in jos si agitati-o, astfel incat obiectele din interior si cele doua lichide sa se miste.

Punga senzoriala cu spuma de ras

De ce aveti nevoie:

  • o punga care se inchide ermetic;
  • spuma de ras;
  • colorant alimentar in doua sau mai multe culori.

Adaugati in punga un puf de spuma, apoi inca doua sau trei pufuri de spuma in care ati adaugat in prealabil colorant alimentar. Inchideti punga bine, apoi lasati-i pe cei mici sa imbine culorile, apasand pe punga. Este o activitate care stimuleaza atat simtul vizual, cat si simtul tactil.

Cuburi de gheata cu flori

Este o activitate potrivita mai ales primavara si vara, cand aveti la indemana flori variate si accesibile. Dar in lipsa lor puteti improviza; puteti folosi crengute, frunze. E preferabil sa faceti aceasta activitate vara si pentru ca cei mici sa poata manipula cuburile de gheata fara disconfort termic.

De ce aveti nevoie:

  • forma pentru cuburi de gheata;
  • flori cat mai variate ca aspect si culoare.

Puneti in fiecare spatiu al formei cate o floare sau mai multe (daca sunt mici); apoi umpleti cu apa si introduceti tavita in congelator. Asigurati-va ca la momentul in care vreti sa faceti aceasta activitate, cuburile au avut timp suficient sa inghete. Dupa ce le scoateti din tava, puneti-le intr-un castron sau cutie si lasati-i pe cei mici sa le exploreze. Cuburile sunt atractive atat prin coloritul pe care li-l dau florile, dar si prin faptul ca sunt reci si alunecoase. Copiii pot turna apa peste ele, pentru a observa cum se dezgheata.

Activitati senzoriale cu pompoane

Pompoanele sunt foarte versatile, le putem folosi in numeroase moduri. Faptul ca vin in marimi si culori diverse stimuleaza la nivel vizual, iar faptul ca sunt moi si pufoase, stimuleaza simtul tactil si pot fi usor de prins chiar si de copiii mai mici.

Pompoanele se gasesc in librarii sau magazine specializate. In varianta cea mai simpla, le puteti da copiilor sa le exploreze. Apoi puteti face o serie de activitati cu ele. Iata un exemplu:

De ce aveti nevoie:

  • pompoane in diferite culori si marimi;
  • un tel mic de bucatarie sau unul dintre dispozitivele de la mixer care invarte aluatul (si care seamana cu un tel mai mic).

Introduceti intre barele telului pompoane, pana umpleti tot spatiul. Folositi culori si marimi diferite. Apoi dati-l copilului sa le scoata si eventual sa le si puna inapoi.

Mersul pe folie cu bule mari

Daca ati primit un colet la care s-a folosit folie cu bule mari, nu o aruncati, pentru ca poate fi baza unei activitati senzoriale distractive pentru cei mici.

Tot ce trebuie sa faceti este sa o intindeti pe jos, iar mici sa mearga pe ea desculti. E o activitate senzoriala pentru talpile lor, iar in timpul mersului (in picioare sau de-a busilea) foarte probabil va pocni si cate o bula. Pentru unii copii poate fi amuzant si distractiv. La cei mai micuti incercati mai degraba cu o folie cu bule mici si testati sa vedeti intai reactia lor atunci cand se sparg bulele. Daca le este frica, este o reactie normala si in acest caz, amanati activitatea pentru atunci cand mai cresc.

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago