Activitati Montessori pentru bebelusi – Principiile filosofiei Montessori pot fi aplicate inca de la nastere. Conform conceptului de „minte absorbanta” pe care Maria Montessori l-a consacrat, bebelusii au capacitatea de a „absorbi” informatiile despre lume la care sunt expusi inca din primele zile de viata, aceasta capacitate dezvoltandu-se pe masura ce ei cresc.
Indiferent daca veti opta pentru acest stil de educatie si mai tarziu in dezvoltarea copiilor, fie ca doriti sa le oferiti copiilor activitati variate ca stil si ideologie de invatare, va puteti inspira din acestei idei de activitati Montessori pentru bebelusi.
1. Filosofia Montessori si activitati Montessori pentru bebelusi
2. Activitati Montessori pentru bebelusi inca de la nastere
3. Jocuri si activitati pentru bebelusi intre 6 si 12 luni
4. Jucarii specifice filosofiei Montessori
Maria Montessori a pus bazele pedagogiei care ii poarta numele si care astazi a devenit extrem de populara, nu doar in tara noastra, ci peste tot in lume.
Maria Montessori a elaborat aceasta pedagogie, pe baza observatiilor si descoperirilor pe care le-a facut lucrand cu copiii.
Cateva idei de baza care stau la baza filosofiei Montessori sunt:
Mai multe informatii despre filosofia si principiile Montessori cititi in acest articol.
Putem aplica principiile Montessori inca din primele zile dupa nastere, iar cateva exemple sunt prezentate in continuare.
In scurt timp dupa nastere, bebelusul se poate concentra pe imagini care sunt aproape de fata lui si intens colorate, iar cele mai contrastante sunt cele in alb si negru.
Printati diferite imagini (abstracte, forme geometrice, litere, animale) in alb si negru si plasati-le in locuri din apropierea bebelusului, astfel incat sa le vada (la masa de infasat, in patut, in leagan, pe perete).
Jucaria mobila (numita si mobilul) ajuta bebelusii sa isi dezvolte abilitatile vizuale, respectiv capacitatea de a urmari obiectul, de a-i observa forma, culoarea, dimensiunea etc. Acestea se confectioneaza din materiale naturale (hartie, lemn, ata) si se plaseaza la o inaltime corespunzatoare deasupra copilului, astfel incat sa le poata atinge cu manutele. Aceste mobile trebuie sa reprezinte forme geometrice sau obiecte/vietati care zboara (adica sa fie realiste).
Poate fi utilizata inca din primele saptamani de viata ale bebelusului, asezandu-l pe copil pe o patura moale sau pe o salteluta de joaca. Deasupra lui se aseaza aceasta arcada din lemn, de care puteti lega diferite obiecte: inele din lemn, mingi de cauciuc, fasii de materiale, jucariile mobile prezentate mai sus etc. Asigurati-va ca arcada este stabila si ca nu poate cadea usor peste copil daca acesta va incepe sa traga de obiecte.
La inceput, alegeti obiecte de agatat doar in alb si negru, apoi introduceti culorile primare si apoi toate culorile.
Oglinda este un material important in filosofia Montessori. Plasata de-a lungul covorului sau saltelei pe care asezati bebelusul, ajuta la dezvoltarea abilitatilor vizuale, iar mai tarziu il ajuta sa devina constient de miscarile sale si ale membrilor familiei. Pe masura ce creste si devine tot mai mobil, va incerca sa ajunga la oglinda, sa-si atinga imaginea reflectata si sa-si vada propriile emotii.
Asigurati-va ca oglinda este fixata bine si ca nu existe pericole pentru siguranta copilului.
Filosofia Montessori incurajeaza comunicarea cu bebelusii de la varste foarte fragede. Chiar daca nu comunica inca verbal, ei inteleg foarte multe. Iata cateva exemple de cum putem vorbi bebelusilor:
Explorarea senzoriala este unul dintre principiile de baza ale filosofiei Montessori, intrucat copiii invata cel mai bine atunci cand simturile lor sunt stimulate.
O idee in acest sens ar putea fi tuburile sau sticlele senzoriale, pe care le puteti realiza acasa. Aveti nevoie de:
Umpleti sticla cu cateva boabe, o lingura de paiete, sclipiciul, cateva linguri de ulei si completati cu apa. In cazul unui tub mai mic, puteti renunta la apa, singurul lichid fiind uleiul. Inchideti foarte bine capacul, asigurandu-va ca nu are cum sa curga din recipient. Apoi oferiti sticla/tubul bebelusului, incepand de la varsta de 6 luni, sa il exploreze senzorial.
Mai multe activitati senzoriale pentru copiii mici gasiti in acest articol.
Nu e niciodata prea devreme pentru a le citi copiilor, iar daca parintilor le place sa citeasca, la inceput pot citi cu voce tare ceea ce citesc pentru ei. Cititul pentru copii inca din primele zile de viata ajuta foarte mult la dezvoltarea ulterioara a limbajului si la dezvoltarea creierului.
Recomandarile inspirate de filosofia Montessori pentru bebelusi sunt ca in primele luni sunt potrivite cele cu modele in alb si negru, apoi carti simple cu imagini realiste si figuri umane. In jurul varstei de 1 an sunt potrivite cele cu clapete.
De asemenea, cartile cu sunete sunt o alta resursa. Exista numeroase variante de carti cu sunete pe piata, potrivite pentru bebelusi, cu diferite tematici. Acestea stimuleaza auzul celor mici, concentrarea si memorarea. In jurul varstei de 8 luni vor putea si ei sa apese pe un buton in asteptarea sunetului pe care acesta il produce, dar le puteti oferi si mai devreme.
Puneti intr-un cos mingi de diferite marimi, culori si texturi si oferiti-l copilului, ca sa le exploreze.
Cand se recomanda: in jur de 8-9 luni, cand bebelusul incepe sa se tarasca.
Plasati intr-un sertar sau intr-un dulap de la bucatarie, unde copilul are acces si unde se joaca de obicei, cateva obiecte din casa. De exemplu, ii puteti pune forme de silicon pentru briose, linguri de lemn si alte ustensile de plastic din bucatarie in dulapul cu oale unde ii place sa se joace.
Este o activitate care poate fi realizata intre 10 si 12 luni si e destinata dezvoltarii motricitatii grosiere.
Puteti folosi fructe, legume, scoici, conuri de brad, ustensile de bucatarie etc. Pregatiti cate doua din fiecare si puneti-le impreuna pe o tava sau intr-un cos. Luati cate un obiect, aratati-l copilului si invitati-l sa gaseasca acelasi obiect (perechea) printre celelalte. Pe masura ce faceti aceasta activitate, povestiti-i copilului despre obiectele cu care interactioneaza.
Jucariile Montessori sunt create dupa principiile acestei pedagogii. Scopul lor este sa incurajeze explorarea si independenta copiilor, precum si a unor abilitati cognitive si motrice. In ceea ce priveste materialele din care sunt confectionate jucariile, acestea sunt intotdeauna naturale si predomina lemnul.
Cateva exemple de jucarii Montessori:
Aceste idei sunt orientative. Tot filosofia Montessori recomanda sa fim atenti la nevoile bebelusilor si sa adaptam activitatile in functie de aceste nevoie si de abilitatile pe care le exerseaza in functie de varsta la care se afla.
Mai multe idei de activitati Montessori pentru copii gasiti in acest articol.
Sursa foto: Pexels
(1) 150 de activitati Montessori pentru acasa, Sylvie d’Esclaibes, Noemie d’Esclaibes
(2) What? Montessori for babies? – https://www.themontessorinotebook.com/montessori-for-babies/
(3) The ultimate list of Montessori activities for babies, toddlers and preschoolers – https://www.themontessorinotebook.com/wp-content/uploads/2016/11/TheultimatelistofMontessoriactivitiesforbabiestoddlersandpreschoolers.pdf
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Un articol complet si extrem de util!