Viroze si alte afectiuni – Intrarea in colectivitate vine deseori cu zile petrecute acasa din cauza virozelor si a altor afectiuni virale pe care copiii le iau. Cu ce activitati ii intretinem pe copiii bolnavi, care nu sunt in cea mai buna forma in acele zile?
1. Cititul
2. Activitati care presupun lucrul manual
3. Activitati senzoriale
4. Pregatirea unor gustari sau deserturi impreuna
5. Jocuri de rol
6. Bai calde si jucarii
7. Plimbari in aer liber
8. Jocuri (board games, puzzle)
9. Experimente stiintifice pentru copii
10. Activitati pe care sa le poata face in pat
Un copil bolnav poate fi mai putin cooperant, are nevoie de mai multa atentie si afectiune, de odihna pentru ca organismul lui sa se refaca. Si in plus, de cateva zile petrecute acasa, in functie de severitatea virozei, pentru a nu transmite virusul si catre ceilalti, dar si ca el sa se recupereze mai bine. In timpul petrecut acasa din cauza unor viroze cu ce activitati ii intretinem pe micii bolnavi?
Cititul este o activitate cu numeroase beneficii pentru copii. Iar cand sunt bolnavi si molesiti, este o ocazie de a sta langa ei in pat, de a-i tine in brate si de a-i ajuta sa treaca mai usor peste starea lor de boala. Este foarte posibil sa adoarma, iar somnul le ajuta organismul sa lupte mai bine cu boala. De asemenea, cartile cu personaje care sunt bolnave sau care merg la medic pot fi utile in aceste situatii, pentru a intelege mai bine ce se intampla cu ei, dar si pentru a vedea ca in final, dupa boala, urmeaza si starea de bine. Cartea sau povestea preferata le poate oferi confort si siguranta, in timp ce o carte sau o poveste noua le poate trezi interesul si captiva atentia, ajutandu-i sa se simta mai bine.
In aceasta categorie intra o mare diversitate de activitati care presupun lipit, decupat, taiat, snuruit etc. Aceste activitati pot fi realizate din materiale pe care le avem in casa (hartie, hartie colorata, carton) sau pe care le putem procura din natura (crengute, pietre, scoici, castane, frunze etc.). Sunt activitati potrivite pentru a fi realizate in liniste si in ritmul fiecarui copil. Daca insa cei mici nu se pot concentra sau nu sunt interesati de acestea, dati-le libertatea de a alege altceva.
Activitatile senzoriale pentru cei mici sunt o modalitate distractiva de a se juca, un prilej de explorare si invatare si nu in ultimul timp, de a petrece timp impreuna cu parintii. Puteti improviza cu materiale si obiecte pe care le aveti prin casa, fara mari eforturi de pregatire, adaugand acele elemente care stiti sa ii atrag pe cei mici. Aceste activitati ii incurajeaza pe copii sa exploreze, sa se joace, sa devina inventivi si in acelasi timp le stimuleaza curiozitatea.
In acest articol gasiti o serie de idei de activitati senzoriale.
Copiilor le place sa participe la gatit, mai ales daca e vorba de ceva bun sau un fel preferat. Fie ca aveti deja o reteta pe care o pregatiti impreuna, fie ca incercati un desert nou, timpul impreuna in bucatarie si rezultatul vor fi experiente placute pentru copii. Iar daca pofta lor de mancare e mai scazuta cand trec prin viroze, faptul ca gatiti impreuna poate fi o ocazie pentru ei sa guste sau sa devina mai interesati sa manance ce au pregatit.
Daca cei mici sunt in forma, puteti improviza jocuri de rol fie in persoana, fie folosind jucarii de plus. Joaca de-a doctorul sau de-a spitalul pot fi un pretext de a le explica ce se intampla cu corpul lor cand sunt bolnavi, de ce au nevoie ca sa se simta mai bine (odihna, vitamine, medicamente, o vizita la medic).
O baie calda va ameliora tusea si va face bine cailor respiratorii, datorita aburilor pe care cei mici ii inhaleaza. Copiii iubesc apa in general, iar daca au si jucarii si spuma, va fi si o activitate placuta si captivanta pentru ei, care le va mentine interesul o perioada de timp.
Daca in perioada virozelor a intra in contact cu alti copii nu este indicat, in schimb plimbarile in natura, nu foarte lungi si solicitante, sunt bine venite pentru copii. Vor respira aer curat, se vor umple de energie, vor schimba decorul si vor uita pentru un timp ca nu se simt in cea mai buna forma.
Puzzle-urile si jocurile de tip boardgames ii mentin pe copii atenti si ocupati, iar daca participa si parintii sau intreaga familie la joaca, e cu atat mai antrenant si mai placut pentru ei.
Exista kituri speciale pentru astfel de experimente, dar puteti improviza si acasa cu ingrediente pe care de obicei le aveti in bucatarie sau in casa. E suficient sa utilizati bicarbonat de sodiu, otet si culori (acuarele sau coloranti alimentari) pentru a obtine efecte care ii vor capta pe copii.
Idei de experimente simple, realizate cu materiale si obiecte pe care le aveti deja in casa – in acest articol.
Cand copiii trec prin viroze si au febra, sunt obositi, molesiti si totusi nu vor sa doarma si au nevoie de o activitate, incercati unele care se pot face stand in pat. De exemplu, uitati-va pe albume cu fotografii de familie sau din vacante; vizionati desenele sau filmul lor preferat; improvizati un picnic pe pat, cu gustarile, fructele si bauturile lor preferate. Cu copiii mai mari, care cunosc literele si stiu sa citeasca, scrieti-le litere pe spate sau pe alta zona a corpului, iar ei sa ghiceasca cuvintele. De asemenea, le puteti pune povesti audio pe care sa le asculte sau muzica linistitoare. Faceti planuri despre ce veti face dupa ce se insanatosesc, planuri pentru weekendul viitor sau vacanta care vine.
Pe langa toate aceste activitati, cel mai important este sa le oferiti celor mici si mai multa atentie si afectiune, acum cand starea lor de sanatate nu e cea mai buna. Chiar daca zilele petrecute de copii acasa fac mult mai dificil programul parintilor, fie ca lucreaza de acasa sau nu, priviti aceste zile ca pe niste oportunitati de a petrece timp de calitate cu ei.
Evitati sa le propuneti activitati care stiti ca i-ar frustra, ci orientati-va mai degraba catre cele care stiti ca le plac, ca le ofera siguranta si confort. Cand sunt bolnavi si trec prin viroze, capacitatea lor de concentrare este mult mai mica decat in mod obisnuit, de aceea aveti in vedere activitati mai scurte sau de la care se pot opri si relua ulterior. Propuneti-le mai multe variante, din care sa aleaga ce le place cel mai mult. Incercati sa vedeti de fiecare data care este starea lor si ce le-ar face placere. Uneori, din cauza starii de sanatate, e posibil sa nu fie interesati de joaca si activitati; s-ar putea sa vrea sa stea doar in brate sau in apropierea parintelui. Cu siguranta cand isi vor reveni, isi vor recapata si interesul pentru joc.
(1) Activities for Children Sick at Home – https://www.seattlechildrens.org/health-safety/keeping-kids-healthy/development/activities-for-children-sick-at-home/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…