Anxietatea sociala la copii – simptome si solutii

anxietatea sociala la copii

banner-peg-perego-miababy

Citeste pe larg despre anxietatea sociala la copii – care pot fi semnele si simptomele asociate, cauze si factorii declansatori, ce implica tratamentele si cum pot ajuta parintii copilul cu anxietate sociala.

CUPRINS:

1. Ce este anxietatea sociala?
2. Care sunt simptomele?
3. Ce implica tratamentele?

Ce este anxietatea sociala?

Anxietatea sociala este o forma de anxietate care poate cauza ingrijorare extrema cu privire la a fi respinsi sau judecati negativ de catre alti oameni. Copiii cu tulburare de anxietate sociala nu sunt doar timizi. Au o teama exagerata de a nu ajunge in situatii jenante, incat evita sa faca lucrurile pe care isi doresc sau trebuie sa le faca. Tipurile de situatii care provoaca anxietate sociala pot varia foarte mult in functie de persoana.

banner-peg-perego-miababy

Anxietatea sociala afecteaza de obicei copiii mai mari si adolescentii – poate si pentru ca la cei mici este mai dificil de diagnosticat. Copiii cu anxietate sociala pot avea dificultati de relationare cu alti copii, au un numar limitat de prieteni, sunt retrasi in situatii de grup. Evita situatiile sociale in care ar putea fi in centrul atentiei sau evita sa iasa in evidenta fata de ceilalti –de exemplu, evita sa raspunda la o intrebare in clasa sau evita sa puna intrebari. Copiii cu anxietate sociala sunt tacuti si de obicei nu vorbesc despre temerile lor. Anxietatea sociala poate avea si unele semne fizice asociate, inclusiv greata, dureri de stomac, inrosire la fata si tremur.

cauze anxietate sociala

Anxietatea sociala nu inseamna doar timiditate

Timiditatea este considerata o trasatura de personalitate normala de obicei. Tine de temperament, de genetica, dar si de unii factori de mediu – poate fi un comportament invatat sau poate tine de absenta interactiunilor sociale, de critici din partea celor din jur, parinti hiperprotectori etc. Copiii care sunt timizi au probleme in a intalni oameni noi. Desi timiditatea poate aparea si alaturi de prietenii apropiati si familie, este de obicei mai vizibila atunci cand copilul vorbeste cu o persoana necunoscuta. Copiilor timizi le poate fi greu sa initieze conversatii sau sa raspunda atunci cand cineva ii intreaba ceva sau ii saluta. Cu toate acestea, dupa ce au petrecut ceva timp cu o persoana noua, multi copii timizi sunt capabili sa se simta mai confortabil si sa interactioneze mai bine. Despre timiditate la copii poti citi mai multe aici.

Care sunt cauzele pentru anxietatea sociala? La fel ca in cazul adultilor, tulburarea de anxietate sociala la copii si adolescenti poate fi cauzata de factori genetici, factori de mediu, factori sociali si factori biologici. Tulburarea poate fi legat de un istoric de timiditate, dar uneori poate fi declansata si de o experienta traumatica, inclusiv bullying.

timiditatea la copii

Care sunt simptomele?

Frica de baza care provoaca anxietate sociala este de obicei legata de credinta ca ceva rau se va intampla. Copilul cu tulburare de anxietate sociala poate prezenta urmatoarele trasaturi:

cursuri puericultura
  • teama intensa de a fi judecat, criticat, umilit;
  • intrebari anxioase in gand („daca voi spune ceva gresit?”, „daca vor rade de mine?” etc.);
  • foarte constient de sine;
  • dificultati in formarea de prietenii;
  • temerile si grijile par disproportionate fata de situatia reala;
  • il impiedica sa participe la activitati sau sarcini de zi cu zi;
  • sentimente de panica sau atacuri de panica;
  • evita situatiile care i-ar putea declansa anxietate.

Simptomele la copii pot varia in functie de varsta. La copii mici si prescolari se poate manifesta prin frica de lucruri noi, iritabilitate, plans, refuzul de a vorbi. La scolari se poate manifesta prin frica de a citi cu voce tare sau de a raspunde la intrebari in clasa, frica de a vorbi cu alti copii, frica de a fi in fata clasei, frica de a vorbi cu adultii, frica de a comanda mancare intr-un restaurant, frica de a participa la petreceri sau aniversari, frica de a merge in vizita la prieteni sau de a avea prieteni in vizita etc.

De asemenea, pot sa apara simptome fizice asociate – tremuraturi, transpiratii intense, inrosirea la fata, dificultati respiratorii. Semnele tulburarii de anxietate sociala incep de obicei sa apara intre 8-15 ani.

miababy magazin

semne de anxietate sociala

Cum poate afecta anxietatea sociala viata unui copil?

Daca este lasata netratata, anxietatea sociala poate limita capacitatea copilului de a vorbi in public si il poate determina sa evite interactiunile cu persoane necunoscute, sa evite locurile care i-ar putea provoca simptome. Poate avea dificultati in a se conecta cu alti copii si poate deveni izolat – crescand riscul de depresie.

Diagnosticul tulburarii de anxietate sociala la copii si adolescenti presupune o evaluare a simptomelor in mai multe contexte. Sunt explorate potentialele afectiuni medicale subiacente si sunt luate in considerare si alte explicatii pentru comportament.

Ce implica tratamentele?

Daca tulburarea de anxietate sociala afecteaza negativ capacitatea copilului de a merge la scoala, de a socializa cu colegii si cu prietenii sau afecteaza alte domenii de functionare, este important sa solicitati ajutor de specialitate. Vestea buna este ca anxietatea sociala este tratabila, iar copiii pot invata sa faca fata simptomelor si sa implementeze strategii care functioneaza intr-o varietate de situatii.

Terapia cognitiv-comportamentala este cea mai utilizata forma de psihoterapie pentru anxietatea sociala. Ii ajuta pe copii sa invete sa-si gestioneze emotiile si sa dezvolte abilitati de adaptare. Poate fi util ca cel mic sa invete si anumite tehnici de relaxare. Respiratia profunda poate fi cea mai buna modalitate de a reduce anumite simptome. Copilul trebuie sa invete sa recunoasca gandurile negative si sa le inlocuiasca cu unele pozitive. De asemenea, trebuie sa invete abilitati sanatoase de gestionare a problemelor, sa invete sa treaca prin sentimente de frica si anxietate – prin practica.

Uneori, medicul poate recomanda medicamente pentru copiii cu anxietate sociala. Medicamentele anti-anxietate actioneaza rapid pentru a reduce sentimentele de anxietate pe termen scurt. Cu toate acestea, copiii pot dezvolta o toleranta in timp. Antidepresivele sunt utilizate in principal pentru a combate simptomele anxietatii sociale pe termen lung. Beta-blocantele sunt medicamente care pot ajuta la reducerea unora dintre simptomele fizice ale anxietatii, cum ar fi cresterea ritmului cardiac, transpiratia si tremurul.

ce este anxietatea sociala

Sfaturi pentru parinti – cum ii puteti ajuta pe copii?

In primul rand, ajutati copilul sa inteleaga unde este problema, numind-o. Copiii cu tulburare de anxietate sociala stiu ca se simt fricosi si anxiosi in situatii sociale, dar nu stiu intotdeauna de ce. Ajutati-l sa conecteze punctele dintre raspunsurile emotionale, simptomele fizice si factorii declansatori.

In cazul in care copilul sufera de anxietate sociala, va avea nevoie de sprijinul vostru:

  • Pregatiti copilul pentru situatii care ii provoaca ingrijorare sau frica. Puteti repeta acasa acea situatie si ceea ce va putea face in acele cazuri pentru a ameliora disconfortul.
  • Spuneti-i copilului despre momentele in care v-ati simtit anxios in situatii sociale si cum v-ati infruntat temerile. Acest lucru il va ajuta sa inteleaga ca este in regula sa vorbeasca despre sentimente anxioase.
  • Incurajati copilul sa se alature situatiilor sociale, sa faca lucruri in fata altor oameni si sa inceapa activitati noi. Evitarea situatiilor sociale poate agrava problema. Insa, lucrurile trebuie facute treptat, in ritmul sau.
  • Daca cel mic are o reactie anxioasa la o situatie, nu il presati, nu il certati, nu il criticati si in niciun caz nu il pedepsiti.
  • Evitati sa vorbiti in numele copilului. Acest lucru poate inrautati problema.
  • Evitati sa etichetati copilul ca fiind „timid”. Daca alte persoane comenteaza comportamentul copilului in situatii sociale, fiti de partea lui – poate fi util sa spuneti „In realitate, el este destul de deschis in jurul oamenilor pe care ii cunoaste bine”.
  • Discutati cu personalul didactic de la gradinita sau scoala despre anxietatea copilului.
  • Incurajati copilul sa isi faca prieteni noi si sa interactioneze cu alti copii.

 

Referinte:
(1) https://www2.hse.ie/conditions/mental-health/social-anxiety-social-phobia.html
(2) https://childmind.org/guide/quick-guide-to-social-anxiety-disorder/
(3) https://socialanxietyinstitute.org/shyness-or-social-anxiety-disorder
(4) https://www.nimh.nih.gov/health/publications/social-anxiety-disorder-more-than-just-shyness
(5) https://raisingchildren.net.au/toddlers/health-daily-care/mental-health/social-anxiety

Sursa foto: Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *